HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

David Lankes: Moeten bibliotheken waardevrij zijn?

16-3-2020 - David Lankes

Mij werd gevraagd te antwoorden op de vraag: ‘Moeten bibliotheken waardevrij zijn?’ Mijn antwoord is: nee, maar gaat verder dan dat. Waardevrijheid is geen optie. Niet alleen omdat waardevrij zijn negatieve gevolgen heeft, maar ook omdat het onmogelijk is. Het zou beter zijn geweest om te vragen: ‘Kunnen bibliotheken waardevrij zijn?’

Impactmanagement: missie, meten, maximaliseren

13-3-2020 - Marjolein Oomes

Impact: van bedrijfsleven tot cultuursector, overal zingt het rond. In visiestukken, factsheets en beleidsplannen. De term is krachtig en veelzeggend, maar tegelijkertijd lastig te definiëren en lastig te meten. En waar te beginnen? 

State of the Art | Vlaanderen: Tweedaagse excursie Mechelen en Aalst

28-1-2020

In september 2019 opende Het Predikheren in Mechelen zijn deuren, een voormalig klooster dat na langdurige renovatie omgevormd is tot stadsbibliotheek en centrum van literaire, sociale en culturele activiteiten.  In Aalst opende in 2018 de nieuwe huisvesting van de Stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten, die in september 2019 door publiek en vakjury tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 werd gekozen. Op dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020 organiseert Rogues in samenwerking met Bibliotheekblad een excursie naar Mechelen en Aalst om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken.

Boek en expositie vijftig jaar tekenwerk Wytse Noordhof

28-1-2020 - Wim Keizer

Tekenaar Wytse Noordhof uit Dieren geeft ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag een terugblik op de vijftig jaar waarin hij actief was als tekenaar en cartoonist. Hij doet dat door het laten verschijnen van een selectie van zijn werk in een boek Was getekend, Wytse N., 1970-2020 en via een expositie in de openbare bibliotheek van Dieren (t/m 22 februari). Het boek werd zondag 2 februari feestelijk gepresenteerd in deze bibliotheek. 

Onderzoek: De staat van het stelsel, Bibliotheekstatistiek 2018

9-12-2019 - Annemiek van de Burgt

In het stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen vindt een omslag plaats. De rol van bibliotheken verandert en verschuift steeds meer van klassieke uitleenbibliotheek naar brede maatschappelijke bibliotheek. Zo’n omslag vindt niet van de ene op de andere dag plaats, maar sijpelt langzaam aan steeds dieper door in het stelsel. Je merkt het in de bibliotheek: de verandering is bijna tastbaar. Maar kunnen we die verandering ook onderbouwen, en met cijfers inzichtelijk maken? 

Onderzoek: Veranderingen in de leescultuur

13-11-2019 - Marianne Hermans

In een samenleving waarin informatie hoofdzakelijk in de vorm van tekst tot ons komt, is het belang van lezen evident. De tijd die we besteden aan lezen neemt echter steeds verder af, en dat niet alleen: de hele leescultuur is aan het veranderen. We lezen via andere media, en we lezen minder lang en minder geconcentreerd, met uitzondering van de krimpende groep fanatieke boekenlezers. Met de opkomst van digitale media zijn diverse trends te zien waardoor mensen anders lezen.  

Innovatieve bibliobussen brengen nieuwe functies bibliotheek dicht bij de mensen

22-10-2019 - Antoinette van Zanten

Op 11 en 12 oktober vond in Middelburg en Leuven het internationale Buzz Festival plaats, niet alleen een viering van de jubilerende bibliobussen in Zeeland en Leuven, maar ook van de vitaliteit van de mobiele bibliotheekvoorziening in het algemeen. Onder het motto ‘De bieb komt naar u toe’ werd getoond hoe de moderne biblio-, digi-, taal- of fablabbus wordt ingezet als middel om op het platteland nieuwe taken en functies van de bibliotheek uit te voeren. Het publiek was welkom om de bussen te bezichtigen die stonden opgesteld op de Middelburgse Markt en het Leuvense Ladeuzeplein, en daarnaast was er in beide plaatsen een conferentie georganiseerd waar vakgenoten uit verschillende Europese landen reflecteerden op de rol van de bibliobus in deze tijd. 

Wouter de Jong, dagvoorzitter Bibliotheekplaza: ‘Veranderen? Begin bij de geest!’

15-10-2019 - Sigrid van der Ploeg

De dagvoorzitter van Bibliotheekplaza is dit jaar Wouter de Jong, acteur, tv-presentator en auteur van het boek Mindgym, sportschool voor je geest. In november verschijnt van hem een boek met een vergelijkbaar thema, maar dan speciaal gericht op kinderen: Superkrachten voor je hoofd. In dit boek leert hij kinderen ‘koning in hun kop’ te worden. De Jong vertelt over hoe je dat doet: jezelf trainen om gelukkiger te worden in je werk en je leven, en hoe bibliotheken daarin ook een rol kunnen spelen. 

David Lankes in het Nederlands vertaald

11-10-2019

Gert Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Lek & IJssel en universitair geschoold vertaler Engels, werkt aan een integrale Nederlandstalige editie van David Lankes' standaardwerk The New Librarianship Field Guide. Met steun van Cubiss, de POI die ook aan de basis staat van de opleiding tot community librarian, hoopt Staal de publicatie in het voorjaar van 2020 uit te kunnen brengen. 

Onderzoek: Groot bereik leescampagnes

23-9-2019 - Anne van den Dool

Leesbevordering ligt aan de basis van de oprichting van de openbare bibliotheken in Nederland en is daarmee een van de kernfuncties van de bibliotheek. Eén vorm van leesbevordering is het voeren van campagnes om lezen, het boek en praten over boeken te promoten. Bibliotheken organiseren in dit kader verschillende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 109     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening