HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Nieuwe talkshow van en voor de sector: Bieb-a-palooza

18-5-2018

Biebtobieb heeft op 7 mei de eerste aflevering gelanceerd van Bieb-a-palooza, een nieuwe talkshow voor bibliotheekprofessionals. Het programma wil een impuls geven aan kennisdeling in de openbare bibliotheeksector geven, door kennis, innovatieve ideeën en inspirerende voorbeelden uit te lichten. Van Bieb-a-palooza zullen dit jaar vier afleveringen gemaakt worden. Iedere uitzending belicht met interviews en voorbeelden uit het land verschillende invalshoeken van een centraal thema.  

Nina Nannini: ‘Alles wat ik doe, doe ik uit overtuiging en passie’

26-4-2018 - Eimer Wieldraaijer

Sinds 15 april is Nina Nannini algemeen directeur van NBD Biblion. Wie is de opvolger van René Leermakers en met welke verwachtingen en intenties gaat ze aan de slag? 

Eva Meijer wint de Halewijnprijs 2017 – de literaire prijs van Bibliorura

10-3-2018 - Maarten Dessing

Het ligt voor de hand: een bibliotheek die een literaire prijs uitreikt. Dat vindt in ieder geval Bibliorura in Roermond, die sinds 2015 de organisatie van de Halewijnprijs op zich heeft genomen. Eva Meijer, laureaat van dit jaar, koestert mooie herinneringen aan de openbare bibliotheek. 'Ik vind het leuk dat mijn boeken nu hier staan en lezers ze kunnen ontdekken op dezelfde manier als ik vroeger obscure schrijvers ontdekte.' 

Peter Verhelst: 'De bibliotheek was het hart van het dorp'

24-1-2018 - Maarten Dessing

Een Poëzieweek over theater. Dáár kon de Vlaamse auteur Peter Verhelst wel iets mee. Uit enthousiasme over het thema schreef hij met veel genoegen het geschenk van de campagne van dit jaar. Ook het gedicht dat hij speciaal voor de openbare bibliotheek schreef, gaat hem aan het hart. Verhelst kan niet genoeg de lof van de bibliotheek zingen. 'De bibliotheek is het museum van het leven.'

Drie uur onversneden liefde voor de bibliotheek

22-11-2017 - Bart Janssen

De camera glijdt langzaam over zijn gezicht terwijl hij met engelengeduld aan de telefoon uitlegt dat de eenhoorn een mythisch dier is dat nooit echt bestaan heeft. Even verderop somt een andere bibliotheekmedewerker de titels op van de vijftig boeken die iemand nog thuis heeft. Het is een wonderlijk gevarieerde lijst, die nieuwsgierig maakt naar de persoon aan de andere kant van de lijn. Het is de openingsscène van de nieuwe, ruim drie uur durende documentaire van Frederick Wiseman, Ex Libris – The New York Public Library, die in Amsterdam twee keer vertoond werd tijdens het documentairefestival IDFA.

Bibliotheekvernieuwing

28-9-2017 - Ad van der Waals

‘Bibliotheekvernieuwing’ was rond de eeuwwisseling de ‘werktitel’ van een proces van veranderingen in het stelsel van openbare bibliotheken. Kort samengevat: gestart in 1995 met een nota van het NBLC (wie kent het nog?) Op weg naar 2005, in 2001 gevolgd door de instelling van een Stuurgroep en de vorming van een Procesbureau en in 2015 afgesloten met de totstandkoming van een wettelijke regeling van het bibliotheekwerk. Wim Keizer schreef begin dit jaar een boek met de titel Twintig jaar bibliotheekvernieuwing, met een ondertitel waaraan zijn scepsis over het verloop en de resultaten van het proces goed is af te lezen: ‘halfslachtige poging tot focus, tempo en regie’.  

Succes voorleesactiviteiten Bibliotheek Den Bosch dankzij inzet professionals

8-9-2017 - Emmy van Ruijven

Wie herinnert het zich niet... Op woensdagmiddag naar de bibliotheek om te luisteren naar een mooi verhaal. Anita Kooijman, jeugdbibliothecaris bij StadsBiEB Centrum in Den Bosch, weet eigenlijk niet beter dan dat er van oudsher wordt voorgelezen in de bibliotheek. Ondertussen is het voorlezen in Den Bosch en omgeving uitgegroeid tot een activiteit die 52 weken per jaar aangeboden wordt, tien keer per week en verspreid over twee locaties. Bijna 11.000 kinderen kwamen in 2016 naar een voorleesactiviteit. Op grond van de cijfers voor de eerste helft van dit jaar verwacht men voor 2017 een stijging van 6,6%.  

In Memoriam Paul Mekking

30-8-2017 - Wim Keizer

Op 22 augustus 2017 is in Schiedam Paul Mekking (geboren te Leiden op 23 november 1945) overleden. Hij werkte als directeur Facilitaire diensten en algemeen directeur bij ProBiblio van 1 september 1998 tot 1 maart 2005, was van 2006 tot 2014 voorzitter van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Schiedam en vanaf de oprichting in 2012 tot zijn overlijden voorzitter van de Stichting Rogues. 

Discussie over de inzet van vrijwilligers nodig om te komen tot een strategie

22-7-2017 - Jouke Bethlehem

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 15 juni jl riep Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) op tot een discussie over de inzet van vrijwilligers en pleitte hij voor een vrijwilligersbeleid van de vereniging. 
In twee blogs op LinkedIn werkte hij zijn pleidooi uit en werpt hij een aantal vragen op. Met toestemming van Jouke Bethlehem neemt Bibliotheekblad.nl zijn tekst hieronder over.

Unieke vierdaagse studiereis naar Denemarken

7-7-2017

Van 30 oktober tot en met 2 november 2017 organiseert Rogues, in samenwerking met Bibliotheekblad, weer een studiereis naar Denemarken. Een nieuwe kans om de spraakmakende bibliotheek Dokk 1van Århus te bezoeken, maar dat niet alleen...

    Resultaat 1 t/m 10 van 90     Volgende »

Peiling

Bibliothecarissen moeten zich activistischer opstellen
Eens
Oneens
In nummer 4 van Bibliotheekblad wordt in het gesprek met de Beste Bibliothecarissen de vraag opgeworpen of bibliothecarissen zich...
Lees meer en geef uw mening