HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Veertig jaar aanpak laaggeletterdheid: ambitie, onvermogen en lange adem

13-6-2019 - Thomas Bersee

Een structurele aanpak van laaggeletterdheid, dat is wat de voor dit dossier verantwoordelijke bewindspersonen al vier decennia roepen. Het resultaat is schokkend, want het aantal functionele analfabeten is alleen maar gegroeid. De Rekenkamer heeft de teller op 2,5 miljoen laaggeletterden gezet, dat is achttien procent van de volwassen Nederlandse bevolking! Een analyse van veertig jaar falend beleid. 

Agnes Jongerius: 'Bibliotheek goede plek voor doe-democratie'

16-5-2019 - Bert Ummelen

Agnes Jongerius is ambassadeur van de Bibliotheek Utrecht. Tussen het campagne voeren door – de Europese verkiezingen komen eraan en ze staat tweede op de PvdA-lijst – geeft ze haar visie op de relevantie van de bibliotheek. 

Een nieuw inburgeringsstelsel: kansen voor bibliotheken

28-1-2019 - Juan Khalaf

Mensen hebben dromen nodig om vooruit te komen. Dat geldt des te meer voor vluchtelingen die van heinde en verre komen en hier een nieuw leven moeten opbouwen – in een nieuwe context, waarin een andere taal wordt gesproken en waarin andere gebruiken en mores heersen.  

VVBAD overleeft op reserves

18-1-2019 - Elselien Dijkstra

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie, onder meer uitgever van het Vlaamse vakblad META en organisator van de tweejaarlijkse conferentie 'Informatie aan Zee', verloor per 1 januari 2019 haar subsidie van de Vlaamse overheid. Ongeveer een kwart van haar budget, zo’n 130.000 euro, raakt ze kwijt. Wat betekent dit voor de organisatie? 

Sjaak Driessen: ‘Verschil van opvattingen moet je koesteren’

22-11-2018 - Eimer Wieldraaijer

Op 1 oktober 1984 kwam Sjaak Driessen in dienst bij de Bibliotheek Wageningen. Op 1 december 2018 zet hij er een punt achter. Waar de directeur van de bblthk het meest trots op is? Dat zijn collega's hem bij zijn 65ste verjaardag een kaart aanboden met de tekst: 'Je bent gewóón achttien geworden met 47 jaar extra ervaring'. 

Jan Paul Schutten stopt na Nederland Leest voorlopig met optreden

23-10-2018 - Maarten Dessing

De bibliotheek is als toegangspoort tot kennis en cultuur een belangrijk instituut. De schrijver Jan Paul Schutten levert daarom graag zijn bijdrage aan Nederland Leest om het belang van de bibliotheek te onderstrepen. Voor de Junioreditie van het jaarlijkse evenement herzag hij zijn voedselklassieker Graaf Sandwich. 

Nieuwe talkshow van en voor de sector: Bieb-a-palooza

18-5-2018

Biebtobieb heeft op 7 mei de eerste aflevering gelanceerd van Bieb-a-palooza, een nieuwe talkshow voor bibliotheekprofessionals. Het programma wil een impuls geven aan kennisdeling in de openbare bibliotheeksector geven, door kennis, innovatieve ideeën en inspirerende voorbeelden uit te lichten. Van Bieb-a-palooza zullen dit jaar vier afleveringen gemaakt worden. Iedere uitzending belicht met interviews en voorbeelden uit het land verschillende invalshoeken van een centraal thema.  

Nina Nannini: ‘Alles wat ik doe, doe ik uit overtuiging en passie’

26-4-2018 - Eimer Wieldraaijer

Sinds 15 april is Nina Nannini algemeen directeur van NBD Biblion. Wie is de opvolger van René Leermakers en met welke verwachtingen en intenties gaat ze aan de slag? 

Eva Meijer wint de Halewijnprijs 2017 – de literaire prijs van Bibliorura

10-3-2018 - Maarten Dessing

Het ligt voor de hand: een bibliotheek die een literaire prijs uitreikt. Dat vindt in ieder geval Bibliorura in Roermond, die sinds 2015 de organisatie van de Halewijnprijs op zich heeft genomen. Eva Meijer, laureaat van dit jaar, koestert mooie herinneringen aan de openbare bibliotheek. 'Ik vind het leuk dat mijn boeken nu hier staan en lezers ze kunnen ontdekken op dezelfde manier als ik vroeger obscure schrijvers ontdekte.' 

Peter Verhelst: 'De bibliotheek was het hart van het dorp'

24-1-2018 - Maarten Dessing

Een Poëzieweek over theater. Dáár kon de Vlaamse auteur Peter Verhelst wel iets mee. Uit enthousiasme over het thema schreef hij met veel genoegen het geschenk van de campagne van dit jaar. Ook het gedicht dat hij speciaal voor de openbare bibliotheek schreef, gaat hem aan het hart. Verhelst kan niet genoeg de lof van de bibliotheek zingen. 'De bibliotheek is het museum van het leven.'

    Resultaat 1 t/m 10 van 96     Volgende »

Peiling

De bibliotheek moet progressief zijn en stelling nemen om relevant te blijven
Eens
Oneens
Torbjörn Nilsson, directeur van de bibliotheek in het Zweedse Malmö, zegt in een interview in Bibliotheekblad 3 /4 2019 dat...
Lees meer en geef uw mening