HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

David Lankes in het Nederlands vertaald

11-10-2019

Gert Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Lek & IJssel en universitair geschoold vertaler Engels, werkt aan een integrale Nederlandstalige editie van David Lankes' standaardwerk The New Librarianship Field Guide. Met steun van Cubiss, de POI die ook aan de basis staat van de opleiding tot community librarian, hoopt Staal de publicatie in het voorjaar van 2020 uit te kunnen brengen. 

Onderzoek: Groot bereik leescampagnes

23-9-2019 - Anne van den Dool

Leesbevordering ligt aan de basis van de oprichting van de openbare bibliotheken in Nederland en is daarmee een van de kernfuncties van de bibliotheek. Eén vorm van leesbevordering is het voeren van campagnes om lezen, het boek en praten over boeken te promoten. Bibliotheken organiseren in dit kader verschillende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. 

Wat betekende de Public Library of the Year Award voor Den Helder?

27-8-2019 - Jacinta Krimp

Vorig jaar werd onze bibliotheek School 7 tijdens het IFLA-congres in Kuala Lumpur uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Voor een volle zaal nam ik als trotse directeur de Award in ontvangst. We waren overdonderd, we hadden vooraf geen idee wat onze kansen waren 

‘Binnen veranderende bibliotheeksector liggen juist kansen’

14-8-2019 - Anne van den Dool

Met een bibliotheeksector die zo sterk in beweging is, komt ook verandering in de loopbaankansen die de bibliotheek biedt. Vergrijzing, digitalisering en bezuinigingen stellen bibliotheken en hun HR-afdelingen voor nieuwe uitdagingen. Hoeveel reden hebben we om positief of juist negatief te zijn over de loopbaanperspectieven en doorgroeimogelijkheden die de bibliotheeksector biedt? Daarover gingen we met vier experts in gesprek. Het artikel sluit af met een reactie van de VOB (zie kader). 

Loopbaan in perspectief

1-8-2019 - Marianne Hermans

Op het eerste gezicht lijken de loopbaanperspectieven in de bibliotheeksector niet florissant: er wordt bezuinigd, het personeelsbestand vergrijst, digitalisering en nieuwe werkdomeinen vragen om andere competenties en een vakspecifieke opleiding ontbreekt. Starters op de arbeidsmarkt die snel carrière willen maken, een leaseauto willen rijden of een dik salaris wensen, zullen niet gauw de richting van de bibliotheek op kijken. Toch zijn er elk jaar nieuwe medewerkers die beginnen aan een loopbaan in de bibliotheek. Wat waarderen mensen aan het werken in de bibliotheek, hoe is het werkelijk met de carrièrekansen gesteld en wat kunnen we met deze gegevens? 

Veertig jaar aanpak laaggeletterdheid: ambitie, onvermogen en lange adem

13-6-2019 - Thomas Bersee

Een structurele aanpak van laaggeletterdheid, dat is wat de voor dit dossier verantwoordelijke bewindspersonen al vier decennia roepen. Het resultaat is schokkend, want het aantal functionele analfabeten is alleen maar gegroeid. De Rekenkamer heeft de teller op 2,5 miljoen laaggeletterden gezet, dat is achttien procent van de volwassen Nederlandse bevolking! Een analyse van veertig jaar falend beleid. 

Agnes Jongerius: 'Bibliotheek goede plek voor doe-democratie'

16-5-2019 - Bert Ummelen

Agnes Jongerius is ambassadeur van de Bibliotheek Utrecht. Tussen het campagne voeren door – de Europese verkiezingen komen eraan en ze staat tweede op de PvdA-lijst – geeft ze haar visie op de relevantie van de bibliotheek. 

Een nieuw inburgeringsstelsel: kansen voor bibliotheken

28-1-2019 - Juan Khalaf

Mensen hebben dromen nodig om vooruit te komen. Dat geldt des te meer voor vluchtelingen die van heinde en verre komen en hier een nieuw leven moeten opbouwen – in een nieuwe context, waarin een andere taal wordt gesproken en waarin andere gebruiken en mores heersen.  

VVBAD overleeft op reserves

18-1-2019 - Elselien Dijkstra

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie, onder meer uitgever van het Vlaamse vakblad META en organisator van de tweejaarlijkse conferentie 'Informatie aan Zee', verloor per 1 januari 2019 haar subsidie van de Vlaamse overheid. Ongeveer een kwart van haar budget, zo’n 130.000 euro, raakt ze kwijt. Wat betekent dit voor de organisatie? 

Sjaak Driessen: ‘Verschil van opvattingen moet je koesteren’

22-11-2018 - Eimer Wieldraaijer

Op 1 oktober 1984 kwam Sjaak Driessen in dienst bij de Bibliotheek Wageningen. Op 1 december 2018 zet hij er een punt achter. Waar de directeur van de bblthk het meest trots op is? Dat zijn collega's hem bij zijn 65ste verjaardag een kaart aanboden met de tekst: 'Je bent gewóón achttien geworden met 47 jaar extra ervaring'. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 101     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening