HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Peter Verhelst: 'De bibliotheek was het hart van het dorp'

24-1-2018 - Maarten Dessing

Een Poëzieweek over theater. Dáár kon de Vlaamse auteur Peter Verhelst wel iets mee. Uit enthousiasme over het thema schreef hij met veel genoegen het geschenk van de campagne van dit jaar. Ook het gedicht dat hij speciaal voor de openbare bibliotheek schreef, gaat hem aan het hart. Verhelst kan niet genoeg de lof van de bibliotheek zingen. 'De bibliotheek is het museum van het leven.'

Drie uur onversneden liefde voor de bibliotheek

22-11-2017 - Bart Janssen

De camera glijdt langzaam over zijn gezicht terwijl hij met engelengeduld aan de telefoon uitlegt dat de eenhoorn een mythisch dier is dat nooit echt bestaan heeft. Even verderop somt een andere bibliotheekmedewerker de titels op van de vijftig boeken die iemand nog thuis heeft. Het is een wonderlijk gevarieerde lijst, die nieuwsgierig maakt naar de persoon aan de andere kant van de lijn. Het is de openingsscène van de nieuwe, ruim drie uur durende documentaire van Frederick Wiseman, Ex Libris – The New York Public Library, die in Amsterdam twee keer vertoond werd tijdens het documentairefestival IDFA.

Bibliotheekvernieuwing

28-9-2017 - Ad van der Waals

‘Bibliotheekvernieuwing’ was rond de eeuwwisseling de ‘werktitel’ van een proces van veranderingen in het stelsel van openbare bibliotheken. Kort samengevat: gestart in 1995 met een nota van het NBLC (wie kent het nog?) Op weg naar 2005, in 2001 gevolgd door de instelling van een Stuurgroep en de vorming van een Procesbureau en in 2015 afgesloten met de totstandkoming van een wettelijke regeling van het bibliotheekwerk. Wim Keizer schreef begin dit jaar een boek met de titel Twintig jaar bibliotheekvernieuwing, met een ondertitel waaraan zijn scepsis over het verloop en de resultaten van het proces goed is af te lezen: ‘halfslachtige poging tot focus, tempo en regie’.  

Succes voorleesactiviteiten Bibliotheek Den Bosch dankzij inzet professionals

8-9-2017 - Emmy van Ruijven

Wie herinnert het zich niet... Op woensdagmiddag naar de bibliotheek om te luisteren naar een mooi verhaal. Anita Kooijman, jeugdbibliothecaris bij StadsBiEB Centrum in Den Bosch, weet eigenlijk niet beter dan dat er van oudsher wordt voorgelezen in de bibliotheek. Ondertussen is het voorlezen in Den Bosch en omgeving uitgegroeid tot een activiteit die 52 weken per jaar aangeboden wordt, tien keer per week en verspreid over twee locaties. Bijna 11.000 kinderen kwamen in 2016 naar een voorleesactiviteit. Op grond van de cijfers voor de eerste helft van dit jaar verwacht men voor 2017 een stijging van 6,6%.  

In Memoriam Paul Mekking

30-8-2017 - Wim Keizer

Op 22 augustus 2017 is in Schiedam Paul Mekking (geboren te Leiden op 23 november 1945) overleden. Hij werkte als directeur Facilitaire diensten en algemeen directeur bij ProBiblio van 1 september 1998 tot 1 maart 2005, was van 2006 tot 2014 voorzitter van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Schiedam en vanaf de oprichting in 2012 tot zijn overlijden voorzitter van de Stichting Rogues. 

Discussie over de inzet van vrijwilligers nodig om te komen tot een strategie

22-7-2017 - Jouke Bethlehem

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 15 juni jl riep Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) op tot een discussie over de inzet van vrijwilligers en pleitte hij voor een vrijwilligersbeleid van de vereniging. 
In twee blogs op LinkedIn werkte hij zijn pleidooi uit en werpt hij een aantal vragen op. Met toestemming van Jouke Bethlehem neemt Bibliotheekblad.nl zijn tekst hieronder over.

Unieke vierdaagse studiereis naar Denemarken

7-7-2017

Van 30 oktober tot en met 2 november 2017 organiseert Rogues, in samenwerking met Bibliotheekblad, weer een studiereis naar Denemarken. Een nieuwe kans om de spraakmakende bibliotheek Dokk 1van Århus te bezoeken, maar dat niet alleen...

Coen van Hoogdalem: 'Bibliotheek heeft ervoor gezorgd dat er een e-leescultuur is ontstaan'

31-5-2017 - Maarten Dessing

Na vandaag laat Coen van Hoogdalem de bibliotheekbranche achter zich, na er ruim zeven jaar werkzaam te zijn geweest. De 66-jarige projectdirecteur Nationale Bibliotheekpas bij de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) gaat per 1 juni met pensioen. Van Hoogdalem verlaat de VOB met een goed gevoel. Hij heeft veel mooie dingen gezien in de sector en iedere dag met bevlogen mensen kunnen werken. Al vond hij de branche een enkele keer ook 'een samenzwering van idioten'.

‘Bibliotheek en TEDx ideale combinatie’

16-5-2017 - Bart Janssen

De openbare bibliotheek en TEDx zijn voor elkaar voorbestemd, zo vindt Ellen Minkels, de drijvende kracht achter TEDx Veghel. Beide zijn immers gericht op kennisdelen, willen een platform voor debat zijn en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling en educatie. Reden waarom Minkels voor de tweede editie van TEDx Veghel, die op 9 juni plaatsvindt en als thema ‘Kennis’ heeft, de samenwerking heeft gezocht met de bibliotheeksector.

Stadkamer Zwolle geopend door prinses Laurentien

26-4-2017 - Bart Janssen

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk konden de Zwollenaren afgelopen weekend na enige vertraging dan toch hun nieuwe bibliotheek bewonderen. En dat kwamen ze dan ook in groten getale doen; de feestelijke openingsdagen trokken 8000 bezoekers. Niemand minder dan prinses Laurentien verrichtte op donderdag 20 april officieel de opening van De Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

    Resultaat 1 t/m 10 van 88     Volgende »

Peiling

Een discussie over inzet van vrijwilligers wordt niet gevoerd, maar is wel nodig
Eens
Oneens
Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) merkt op dat er nauwelijks enige discussie gevoerd wordt over de inzet van...
Lees meer en geef uw mening