HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Onderzoek: Veranderingen in de leescultuur

13-11-2019 - Marianne Hermans

In een samenleving waarin informatie hoofdzakelijk in de vorm van tekst tot ons komt, is het belang van lezen evident. De tijd die we besteden aan lezen neemt echter steeds verder af, en dat niet alleen: de hele leescultuur is aan het veranderen. We lezen via andere media, en we lezen minder lang en minder geconcentreerd, met uitzondering van de krimpende groep fanatieke boekenlezers. Met de opkomst van digitale media zijn diverse trends te zien waardoor mensen anders lezen.  

Innovatieve bibliobussen brengen nieuwe functies bibliotheek dicht bij de mensen

22-10-2019 - Antoinette van Zanten

Op 11 en 12 oktober vond in Middelburg en Leuven het internationale Buzz Festival plaats, niet alleen een viering van de jubilerende bibliobussen in Zeeland en Leuven, maar ook van de vitaliteit van de mobiele bibliotheekvoorziening in het algemeen. Onder het motto ‘De bieb komt naar u toe’ werd getoond hoe de moderne biblio-, digi-, taal- of fablabbus wordt ingezet als middel om op het platteland nieuwe taken en functies van de bibliotheek uit te voeren. Het publiek was welkom om de bussen te bezichtigen die stonden opgesteld op de Middelburgse Markt en het Leuvense Ladeuzeplein, en daarnaast was er in beide plaatsen een conferentie georganiseerd waar vakgenoten uit verschillende Europese landen reflecteerden op de rol van de bibliobus in deze tijd. 

Wouter de Jong, dagvoorzitter Bibliotheekplaza: ‘Veranderen? Begin bij de geest!’

15-10-2019 - Sigrid van der Ploeg

De dagvoorzitter van Bibliotheekplaza is dit jaar Wouter de Jong, acteur, tv-presentator en auteur van het boek Mindgym, sportschool voor je geest. In november verschijnt van hem een boek met een vergelijkbaar thema, maar dan speciaal gericht op kinderen: Superkrachten voor je hoofd. In dit boek leert hij kinderen ‘koning in hun kop’ te worden. De Jong vertelt over hoe je dat doet: jezelf trainen om gelukkiger te worden in je werk en je leven, en hoe bibliotheken daarin ook een rol kunnen spelen. 

David Lankes in het Nederlands vertaald

11-10-2019

Gert Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Lek & IJssel en universitair geschoold vertaler Engels, werkt aan een integrale Nederlandstalige editie van David Lankes' standaardwerk The New Librarianship Field Guide. Met steun van Cubiss, de POI die ook aan de basis staat van de opleiding tot community librarian, hoopt Staal de publicatie in het voorjaar van 2020 uit te kunnen brengen. 

Onderzoek: Groot bereik leescampagnes

23-9-2019 - Anne van den Dool

Leesbevordering ligt aan de basis van de oprichting van de openbare bibliotheken in Nederland en is daarmee een van de kernfuncties van de bibliotheek. Eén vorm van leesbevordering is het voeren van campagnes om lezen, het boek en praten over boeken te promoten. Bibliotheken organiseren in dit kader verschillende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. 

Wat betekende de Public Library of the Year Award voor Den Helder?

27-8-2019 - Jacinta Krimp

Vorig jaar werd onze bibliotheek School 7 tijdens het IFLA-congres in Kuala Lumpur uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Voor een volle zaal nam ik als trotse directeur de Award in ontvangst. We waren overdonderd, we hadden vooraf geen idee wat onze kansen waren 

‘Binnen veranderende bibliotheeksector liggen juist kansen’

14-8-2019 - Anne van den Dool

Met een bibliotheeksector die zo sterk in beweging is, komt ook verandering in de loopbaankansen die de bibliotheek biedt. Vergrijzing, digitalisering en bezuinigingen stellen bibliotheken en hun HR-afdelingen voor nieuwe uitdagingen. Hoeveel reden hebben we om positief of juist negatief te zijn over de loopbaanperspectieven en doorgroeimogelijkheden die de bibliotheeksector biedt? Daarover gingen we met vier experts in gesprek. Het artikel sluit af met een reactie van de VOB (zie kader). 

Loopbaan in perspectief

1-8-2019 - Marianne Hermans

Op het eerste gezicht lijken de loopbaanperspectieven in de bibliotheeksector niet florissant: er wordt bezuinigd, het personeelsbestand vergrijst, digitalisering en nieuwe werkdomeinen vragen om andere competenties en een vakspecifieke opleiding ontbreekt. Starters op de arbeidsmarkt die snel carrière willen maken, een leaseauto willen rijden of een dik salaris wensen, zullen niet gauw de richting van de bibliotheek op kijken. Toch zijn er elk jaar nieuwe medewerkers die beginnen aan een loopbaan in de bibliotheek. Wat waarderen mensen aan het werken in de bibliotheek, hoe is het werkelijk met de carrièrekansen gesteld en wat kunnen we met deze gegevens? 

Veertig jaar aanpak laaggeletterdheid: ambitie, onvermogen en lange adem

13-6-2019 - Thomas Bersee

Een structurele aanpak van laaggeletterdheid, dat is wat de voor dit dossier verantwoordelijke bewindspersonen al vier decennia roepen. Het resultaat is schokkend, want het aantal functionele analfabeten is alleen maar gegroeid. De Rekenkamer heeft de teller op 2,5 miljoen laaggeletterden gezet, dat is achttien procent van de volwassen Nederlandse bevolking! Een analyse van veertig jaar falend beleid. 

Agnes Jongerius: 'Bibliotheek goede plek voor doe-democratie'

16-5-2019 - Bert Ummelen

Agnes Jongerius is ambassadeur van de Bibliotheek Utrecht. Tussen het campagne voeren door – de Europese verkiezingen komen eraan en ze staat tweede op de PvdA-lijst – geeft ze haar visie op de relevantie van de bibliotheek. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 104     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening