HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Buitenland

Nieuwe bibliotheek Oodi Helsinki: ode aan democratie en burgerschap

20-12-2018 - Bart Janssen

Scandinavië heeft er sinds kort een nieuwe prestigieuze bibliotheek bij. Op 5 december, de Finse Onafhankelijkheidsdag, opende in Helsinki de nieuwe bibliotheek Oodi haar deuren. Het 98 miljoen kostende gebouw verrees mede ter gelegenheid van de viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Finland, na ruim een eeuw overheersing door Rusland.

Amerikaanse nieuwswoestijnen en bibliotheken

13-11-2018 - Bart Janssen

Zoals het cliché wil, is alles in de VS altijd veel groter dan bij ons, en dat zal waarschijnlijk ook wel het geval zijn voor het verval van de lokale media. In ieder geval heeft men er al een term voor gemunt: ‘news deserts’. 

Grote impact van bibliotheken op leven Finnen

17-10-2018 - Erik Boekesteijn en Sander van Kempen

Erik Boekesteijn en Sander van Kempen (beiden KB) spraken met Pirkko Lindberg, directeur van Tampere City Library en vicevoorzitter van de Finnish Library Association. Insteek: wat kunnen we in Nederland leren van de Finse collega's? 

Prestigieuze bibliotheken van Nederlandse architecten geopend

13-11-2017 - Bart Janssen

Kort na elkaar zijn onlangs in het buitenland twee nieuwe prestigieuze bibliotheken geopend die ontworpen zijn door Nederlandse architecten. Het gaat om de Binhai Library in de Chinese stad Tianjin, ontworpen door MVRDV, en de Nationale Bibliotheek van Qatar, een ontwerp van Rem Koolhaas.

De bibliotheek als bolwerk tegen 'Trumpism'?

2-2-2017 - Bart Janssen

De verkiezing van Donald Trump als de volgende Amerikaans president kwam voor velen als een schok, maar dat Trumps winst ook de Amerikaanse bibliotheekwereld niet onberoerd liet en laat, blijkt wel uit de deining die direct binnen de branche ontstond en die eigenlijk tot op heden voortduurt. En met de komst van een nieuwe president zijn ook begrippen als fake news en post truth plots prominent op de voorgrond getreden.

Onderstaand een uitgebreid overzicht van de reacties en discussies binnen de Amerikaanse bibliotheekwereld naar aanleiding van Trumps verkiezing.

Terugblik over de grens, mei 2016

11-5-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws van de voorgaande weken. In deze aflevering onder andere: Britten op de barricaden voor hun bibliotheek maar ook hoopgevende geluiden, Amerikaanse bibliotheken die zich inzetten voor daklozen. 

Terugblik over de grens, maart 2016

19-4-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: privacy in Amerikaanse bibliotheken en Green energy toolkits in Canada.

Terugblik over de grens, februari 2016

1-3-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: Engelse protesten, Duitse cijfers en drones in een Amerikaanse bibliotheek. 

Terugblik over de grens, januari 2016

23-1-2016 - Bart Janssen

 Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: Amerikaanse sterren, Britse ravage en Duitse initiatieven voor vluchtelingen.

Leven lang leren in Sloveniƫ en Litouwen: verslag van twee studiereizen

8-9-2015 - Ivette Sprooten

Ivette Sprooten, specialist Laaggeletterdheid bij Cubiss, nam deze zomer op uitnodiging van het Dutch Platform for International Adult Education (Learn for Life) deel aan twee studiereizen naar Litouwen en Slovenië. Zij deed er ideeën op die ook in de Nederlandse context waardevol kunnen zijn. In dit verslag beschrijft ze haar observaties en gaat ze in op de manier waarop met name de Sloveense aanpak haar inspireerde.

    Resultaat 1 t/m 10 van 37     Volgende »

Peiling

Niets dodelijkers dan een landelijke huisstijl
Eens
Oneens
In nummer 9 van Bibliotheekblad stelt Sjaak Driessen, als directeur per 1 december afscheid nemend van de Bibliotheek Wageningen,...
Lees meer en geef uw mening