HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Buitenland

Prestigieuze bibliotheken van Nederlandse architecten geopend

13-11-2017 - Bart Janssen

Kort na elkaar zijn onlangs in het buitenland twee nieuwe prestigieuze bibliotheken geopend die ontworpen zijn door Nederlandse architecten. Het gaat om de Binhai Library in de Chinese stad Tianjin, ontworpen door MVRDV, en de Nationale Bibliotheek van Qatar, een ontwerp van Rem Koolhaas.

De bibliotheek als bolwerk tegen 'Trumpism'?

2-2-2017 - Bart Janssen

De verkiezing van Donald Trump als de volgende Amerikaans president kwam voor velen als een schok, maar dat Trumps winst ook de Amerikaanse bibliotheekwereld niet onberoerd liet en laat, blijkt wel uit de deining die direct binnen de branche ontstond en die eigenlijk tot op heden voortduurt. En met de komst van een nieuwe president zijn ook begrippen als fake news en post truth plots prominent op de voorgrond getreden.

Onderstaand een uitgebreid overzicht van de reacties en discussies binnen de Amerikaanse bibliotheekwereld naar aanleiding van Trumps verkiezing.

Terugblik over de grens, mei 2016

11-5-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws van de voorgaande weken. In deze aflevering onder andere: Britten op de barricaden voor hun bibliotheek maar ook hoopgevende geluiden, Amerikaanse bibliotheken die zich inzetten voor daklozen. 

Terugblik over de grens, maart 2016

19-4-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: privacy in Amerikaanse bibliotheken en Green energy toolkits in Canada.

Terugblik over de grens, februari 2016

1-3-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: Engelse protesten, Duitse cijfers en drones in een Amerikaanse bibliotheek. 

Terugblik over de grens, januari 2016

23-1-2016 - Bart Janssen

 Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws. In deze aflevering onder andere: Amerikaanse sterren, Britse ravage en Duitse initiatieven voor vluchtelingen.

Leven lang leren in Slovenië en Litouwen: verslag van twee studiereizen

8-9-2015 - Ivette Sprooten

Ivette Sprooten, specialist Laaggeletterdheid bij Cubiss, nam deze zomer op uitnodiging van het Dutch Platform for International Adult Education (Learn for Life) deel aan twee studiereizen naar Litouwen en Slovenië. Zij deed er ideeën op die ook in de Nederlandse context waardevol kunnen zijn. In dit verslag beschrijft ze haar observaties en gaat ze in op de manier waarop met name de Sloveense aanpak haar inspireerde.

Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! Ook in Ghana

13-8-2015 - Wia Huisman-Smeenk

Op 9 juli vertrok Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden Biblionet Groningen in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Menterwolde, Oldambt en Veendam) voor bijna drie weken naar Ghana om te helpen bij de organisatie van het eerste Readingfestival in Ghana en te adviseren over (voor)leesbevordering op een aantal (school)bibliotheken. Ans Ruiter leerkracht bij de Vuurvlinder in Appingedam en Feikje Geertsma werkzaam bij De Zijlen in Leek vergezelden Wia. Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland en Biblionef Ghana aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2014 zes schoolbibliotheken opgezet in Adawso, Okorase en de Voltaregio (Ghana) en in 2012 een schoolbibliotheek in Kenia.

Bibliobus als aanjager locale economie in Bosnië

13-7-2015 - Antoinette van Zanten

Op 17 en 18 juni vond in het Bosnische stadje Bihac voor de twaalfde keer een internationaal congres plaats over information literacy en lifelong learning. Antoinette van Zanten was erbij om een lezing te geven over de Zeeuwse ColumBus en maakte een kort verslag.

‘Het domste wat je kunt doen, is op je lauweren gaan rusten’

5-11-2014 - Eimer Wieldraaijer

De oplettende lezer van Bibliotheekblad zal het niet zijn ontgaan: twee jaar geleden gingen wij ook al langs bij de collega’s van de Anton-Saefkow-Bibliothek in Berlijn. Reden: deze openbare bibliotheek in de wijk Lichtenberg was, met name vanwege haar excellente resultaten op het gebied van leesbevordering, taalvaardigheid en inclusie door het Deutscher Bibliotheksverband (zeg maar: de tegenhanger van onze VOB) gekroond tot Bibliothek des Jahres 2011. Hoe hangt de vlag er nu bij in de Duitse hoofdstad?  Ook in Duitsland, de economische motor van Europa, begint het immers te sputteren.

    Resultaat 1 t/m 10 van 34     Volgende »

Peiling

Een discussie over inzet van vrijwilligers wordt niet gevoerd, maar is wel nodig
Eens
Oneens
Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) merkt op dat er nauwelijks enige discussie gevoerd wordt over de inzet van...
Lees meer en geef uw mening