HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Tranen om voorlezen
Maartje Spoelstra
12-09-2018
Aan de balie op de jeugdafdeling staat een mevrouw die een boek zoekt voor haar zoontje dat niet wil lezen. Ik raad haar mijn eigen favoriet in deze situatie aan: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Het boekje gaat niet alleen in op een relevante vraag, maar heeft ook nog leuke tekeningen. We bladeren samen het boek door, tot ik zie dat de tranen over haar wangen lopen. ‘Dit kan ik nooit,’ zegt ze. ‘Ik kan de taal niet goed genoeg, ik kan niet voorlezen, hij hoort dat ik fouten maak.’ Met horten en stoten legt ze uit dat ze bang is dat haar zoontje niet wil lezen omdat zij het hem niet heeft meegegeven. Ik ben er stil van.  
Tranen om voorlezen
Ik heb me niet eerder op deze manier gerealiseerd wat een belangrijk moment het is als je kind leert lezen. Ik besef hoeveel het mij heeft gebracht dat ik al van jongs af aan plezier in lezen heb.

Ik zeg haar dat het al een hele stap is om hier te komen, en leg haar uit dat het voorlezen ook gaat om de gezelligheid, en dat ze er samen over kunnen praten en naar plaatjes kunnen kijken. Ik stel voor dat hij misschien een keer zelf mee kan komen om boeken uit te kiezen die hij leuk vindt, of boeken die zijn broers en zussen leuk vinden, dan kunnen zij ook voorlezen.

Het gebeurt bij de jeugdafdeling met enige regelmaat dat ik ouders of broers en zussen tegenkom die zo graag willen dat een kind goed kan lezen dat er een beetje een gespannen situatie ontstaat. Die vastberadenheid komt voort uit de wens dat hun eigen kind goede mogelijkheden zal hebben in de toekomst, en dat is een enorm krachtige emotie waar je alleen maar begrip voor kunt tonen. Ik probeer in die gevallen uit te leggen dat plezier in lezen heel veel invloed kan hebben op de leesvaardigheid.

De mevrouw neemt het boek mee, dan loopt ze terug naar de balie en zegt: ‘Hij vindt voetbal leuk, misschien kan ik nog een boek over voetbal meenemen, dat vindt zijn vader ook leuk.’
 
Maartje Spoelstra
Intermediair en Mediacoach, Bibliotheek Den Haag, en lid van het Jonge Bibliotheek Netwerk (JBN).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Bart van Aanholt
12-9-2018 13:11
 Realiseer me steeds meer hoe belangrijk het ook is voor de taalvaardigheid van de ouder om aan de kinderen voor te lezen. Ook zij vergroten hun woordenschap en leesvaardigheid!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie