HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Yuk!
Wendy de Graaff
05-04-2013
Wie schrijft wil graag gelezen worden natuurlijk. Ik ben altijd blij als er iemand op mijn stukken reageert, en als het geen vakgenoot is, maar een gewone doorsnee burger vind ik dat extra leuk. Dat iemand de moeite neemt om het mailadres op te zoeken en een berichtje te schrijven! Een vrouwelijk bibliotheeklid dat graag anoniem wil blijven - u leest straks waarom - reageerde bij Bibliotheekblad op mijn mystery guest artikelen, die ze met veel plezier leest. Kennelijk vindt ze het kritisch bespreken van lokale bibliotheken boeiend en natuurlijk maakt ze meteen een vergelijking met haar eigen bibliotheek. Ze wijst mij in dat verband op een aspect waar ik nooit aandacht aan besteed: de toetsenborden.
Yuk!
‘Misschien is het een lokaal probleem, maar waar ik naar de bibliotheek ga, is het heel verschrikkelijk. Vieze randen, en van die kleffe, schuimig aanvoelende toetsen. Met af en toe naast je van die vage types die in zichzelf praten en sommigen stinken... huh.... of het gesnotter in de winterdag...yuk! Bijgaand wat fotootjes wat ik daaronder versta. Ik heb echt geen last van smetvrees, maar dit is bijna voer voor de GGD. Navraag leerde dat de toetsenborden nooit worden schoongemaakt. Al jaren niet.’

Toetsenbord 1 Toetsenbord 2

De schrijfster wil graag anoniem blijven, omdat ze door haar bibliotheek, waar ze verder heel tevreden over is, niet als klikspaan gezien wil worden.
De foto’s zijn inderdaad behoorlijk schokkend! Ze maken mij wel meteen duidelijk waarom het mij nooit is opgevallen: de meeste toetsenborden zijn tegenwoordig zwart. Daar zijn ze vast niet minder vies door, je ziet het alleen minder. Ik tuur als mystery guest in hoeken en gaten, ik kijk achter boekenrijen en in prentenboekenbakken en ik bezoek het toilet, maar eerlijk is eerlijk: naar toetsenborden keek ik tot nu toe niet. Natuurlijk gaat er voortaan een wattenstaafje mee op mystery guest bezoeken om ook bij zwarte toetsenborden de frisheidstest te kunnen doen.

Het intrigeert mij door dit bericht hoe (en of…) het eigenlijk geregeld is met de schoonmaak van toetsenborden en muizen. Ik kan mij voorstellen dat schoonmakers er uit misplaatste voorzichtigheid van afblijven. Dus voor we de krant halen met een enorme door de openbare bibliotheek veroorzaakte uitbraak van legionella of vogelgriep lijkt een kleine belronde zinvol.

Bij de Bibliotheek Utrecht stuurt Joris van IJzendoorn de schoonmakers aan. ‘Onze schoonmakers hebben de instructie gekregen om de pc’s niet schoon te maken. Dat komt op de bibliotheekmedewerkers neer, maar eerlijk gezegd gaat dat vooral op de manier dat alleen diegene die zich er aan stoort er iets aan doet.’ De wattenstaafjestest zou in Utrecht dus dramatisch uit kunnen pakken, geeft Van IJzendoorn toe. Hij stelt voor om voortaan schoonmaakdoekjes naast de pc’s te zetten. Op mijn commentaar dat je de wc toch ook niet met wc-eend aanbiedt, moet hij vooral lachen.

In Den Haag is John van der Linden verantwoordelijk voor het schoonmaken. Ook daar mogen de schoonmakers niet aan apparatuur komen, maar Den Haag werkt met ‘boekenbergers’ uit de sociale werkplaats, die ook als taak hebben de toetsenborden en muizen schoon te maken. Zij gebruiken speciale desinfecterende doekjes. Maar Van der Linden realiseert zich al pratend dat er voor de filialen geen afspraken gemaakt zijn; hij gaat er meteen werk van maken!
Margret Boon van facilitaire zaken in Rotterdam laat weten dat het probleem daar recent aangepakt is: ‘Een klacht van een lid over vieze pc’s leidde tot een duidelijke afspraak, waarbij de medewerkers op de werkvloer verantwoordelijk zijn voor het regelmatig schoonmaken.’

Deze niet-representatieve steekproef toont aan dat enige systematiek in de reiniging van toetsenborden en muizen nog zo gek niet is. Er zijn bedrijven die zich erin gespecialiseerd hebben, maar ook als amateur valt er nog wel wat te leren. De volgende sites zijn van harte aanbevolen en zo bent u voorbereid als de mystery guest met haar wattenstaafje op de stoep staat… 

www.thp.nl
www.distus.nl
www.replacedirect.nl
www.computeridee.nl
www.fusernet.nl


Wendy de Graaff


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie