HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Het ontwikkelplatform van The Echo Nest biedt mogelijkheden

Jeroen de Boer
25-08-2011
Het ontwikkelplatform van The Echo Nest biedt mogelijkheden
Het is misschien niet helemaal zo dat je niet meer zonder ze kunt, maar mooie en goede apps dragen ontegenzeglijk bij aan het digitale imago van een organisatie. En dat geldt dus ook voor een bibliotheek. Ik zeg bewust ´mooie en goede´, want kwaliteit en gevoel voor esthetiek zijn absolute voorwaarden voor succes. Een slechte app een tweede kans geven is namelijk, zeker nu het aanbod en daarmee de concurrentie op die markt sterk groeien, allesbehalve voor de hand liggend. The Echo Nest biedt een ontwikkelplatform waarmee de basis van een kwalitatief hoogwaardige muziekapp uitstekend gelegd kan worden.
The Echo Nest
De boodschap van Jim Lucchese, CEO van The Echo Nest, is duidelijk: 'The future of the music business is application developers. They're the new Tower Records. They're the new college radio. That's great news.'
The Echo Nest is een bedrijf dat een open ontwikkelplatform biedt voor ontwikkelaars van muziekaps, ongeacht of die bedoeld zijn voor het web of voor tablets als de iPad. Het bedrijf werd in 2005 opgezet door Brian Whitman en Tristan Jehan, twee voormalige postdocs van het fameuze MIT Media Lab. De muziekdata die The Echo Nest ontsluit worden geaggregeerd door een lerend muziekherkenningssysteem (een techniek die beter bekend staat als ‘fingerprinting’) dat werd ontwikkeld door datzelfde MIT en de universiteiten van Columbia en Berkeley. Deze technologie werd onlangs onder de naam Echoprint op open source-basis voor ontwikkelaars vrijgegeven en is koppelbaar met onder andere de open muziekencyclopedie MusicBrainz.

Op het moment van schrijven zijn er al 195 apps die ontwikkeld zijn op basis van de api van The Echo Nest. Dit grote aantal heeft ongetwijfeld ook te maken met de aanwezigheid tijdens hackerbijeenkomsten, zoals de Music Hack Day. Ontwikkelaars kunnen tijdens deze grassrootssessies aan de slag met de api van The Echo Nest en, al dan niet in samenwerking met anderen, binnen een weekend een app realiseren.
Er zijn onder deze apps enkele voor bibliotheken aansprekende voorbeelden van hoe intuïtieve apps kunnen functioneren wanneer het gaat om kennismaking met (nieuwe) content. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de metadata rondom een bepaalde artiest of stroming aansprekend ontsloten worden. Het is echter vanzelfsprekend dat het de muziek zelf is waarom het draait. Dit aanbod binnen de apps van The Echo Nest wordt mogelijk gemaakt door licentieovereenkomsten met 7Digital (Groot Britannië) en Rdio (Verenigde Staten). In Nederland tamelijk onbekende partijen met beperkte mogelijkheden, maar daarover later meer.

Discovr Music
Discovr MusicEen mooi voorbeeld van een (overigens prijswinnende) Echo Nest-app is Discovr Music. Zoals de app-naam aangeeft is deze vooral bedoeld om muziek mee te ontdekken. Dat gaat op de volgende manier: type een artiestnaam in een zoekscherm, waarop een pagina verschijnt waarin vertakkingen te zien zijn rondom de gezochte artiest. Een dubbelklik op deze oorspronkelijke act leidt naar een pagina met biografische informatie, blogteksten, YouTube-filmpjes en songs. Een enkele klik op een verwante Discover Music 2artiest leidt weer tot vertakkingen rondom die betreffende artiest, die op zijn beurt weer gedubbelklikt kan worden. Op deze manier kan razendsnel kennisgemaakt worden met (on)bekende artiesten. Vanzelfsprekend is het daarnaast mogelijk deze informatie gemakkelijk te delen op sociale netwerken als Twitter en Facebook.


Het beluisteren van muziek binnen een app als Discovr Music heeft echter één groot nadeel: voor Nederland zijn de muziekrechten slechts beperkt geregeld. Dat betekent dat alleen previews van albums te beluisteren zijn. Voor een eerste kennismaking misschien voldoende, maar de app wekt de indruk (en heeft ook de capaciteit) als een meer serieuze mediaspeler gebruikt te kunnen worden.
Het enige wat daarvoor nodig lijkt is gelicenseerd aanbod. En zou dat nou niets voor bijvoorbeeld Muziekweb zijn? Stel voor Nederland, of in eerste instantie Nederlandse bibliotheken, een licentie beschikbaar waarmee ontwikkelaars Echo Nest-data kunnen koppelen aan muziek en beschrijvende informatie van de Centrale Discotheek en je hebt een biebapp waar je u tegen zegt. En de content is inwisselbaar, wat blijkt uit het feit dat sinds kort ook Discovr Apps het licht heeft gezien. Deze laat gebruikers op exact dezelfde manier kennismaken met aan apps verwante apps.

Music Hunter
Een andere app die gebruikmaakt van de data van 7Digital en die gebouwd is op het Echo Nest-platform is Music Hunter. Het interessante aan deze app is hoe zij gebruikmaakt van metadata. Als je bijvoorbeeld zin hebt in popmuziek dan kun je met een slider kiezen uit karakteristieken als Let’s Dance, Slow Tempo, Nice and Quiet, Classic Artists en zo wat meer. Omdat de databronnen van The Echo Nest naast genreyperingen ook meer subjectieve beschrijvingen kennen is het mogelijk hierop artiesten en songs te selecteren. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed zo zijn dat je nummers van eenzelfde artiest vindt onder verschillende karakteristieken. Ook deze app heeft evenwel weer de beperking dat er slechts beperkte fragmenten beluisterd kunnen worden.

API voor iedereen
Het interessante aan het api-aanbod van Echo Nest is dat elke ontwikkelaar, van klein tot groot, er gebruik van kan maken. Zo is er bijvoorbeeld aan de ene kant de BBC, die haar site BBC Music Showcase bouwde op het Echo Nest platform om verwante clipsuggesties te kunnen doen. Aan de andere kant kunnen ook individuele ontwikkelaars ermee aan de slag, bijvoorbeeld Paul Lamere, die de webapp The Music Maze ontwikkelde. Van Nederlandse bodem komt het populaire Shuffler.fm, dat muziekblogs indexeert en ontsluit. De fingerprintingcapaciteit van Echo Nest wordt door Shuffler gebruikt om vaker voorkomende songs die voorzien zijn van afwijkende metadata te kunnen herkennen en categoriseren.

Zoals eerder gezegd ligt er bibliotheken niets in de weg om ook gebruik te maken van deze technologie en metadata. En waarom dan ook gelijk niet een literatuurversie maken, door titelbeschrijvingsinformatie, straks bijvoorbeeld via de Open Index, te koppelen met het Echo Nest-platform? Een app als Discovr Apps illustreert dat de content namelijk inwisselbaar is.

API: Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Een API definieert de toegang tot de functionaliteit die er achter schuil gaat. De buitenwereld kent geen details van de functionaliteit of implementatie, maar kan dankzij de API die functionaliteit wel gebruiken. Soms wordt als synoniem voor API de benaming bibliotheek gebruikt, maar dit is niet helemaal juist: een API vormt de toegang tot de bibliotheek. De API is daarbij de definitie van functies en andere objecten die in de bibliotheek beschikbaar zijn voor de applicatie. (Uitleg Wikipedia)


Tekst: Jeroen de Boer
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

VOB: de sneuheid voorbij? Wim Keizer

Een ‘Taskforce 2020’ moet de stilstand bij de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), die volgens interim-directeur Anton Kok veroorzaakt is door het trekken aan de VOB vanuit veel verschillende richtingen, doorbreken en de VOB weer in beweging brengen. Gezien eerdere pogingen een nieuwe... Lees verder