HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Prijzen Nederlandse Kinderjury uitgereikt
26-06-2019
De Publieksprijs was voor Jochem Myjer en Tosca Menten, de
Senaatsprijs voor Carry Slee en Linda Dielemans. Eva Orta (DOK) werd uitgeroepen tot de beste Jeugdspecialist.
Prijzen Nederlandse Kinderjury uitgereikt
In de Boekenberg in Spijkenisse werden vanmiddag in aanwezigheid van leden van de Senaat en andere enthousiaste kinderen en betrokkenen de prijzen uitgereikt en de winnaars in de bloemetjes gezet.

Publieksprijs
Dit jaar werden alle kinderen in Nederland aangemoedigd zoveel mogelijk boeken te lezen tijdens de Leesweken (26 maart t/m 19 mei) om vervolgens op hun favoriete boeken te stemmen tijdens de Stemweek (20 t/m 26 mei). Tijdens die Stemweek stemden duizenden kinderen tussen de 6 en 12 jaar op hun favoriete boek. Alle kinderen mochten op maximaal drie in 2018 verschenen boeken stemmen. Het boek met de meeste stemmen in de categorie 6 t/m 9 jaar is De Gorgels en het geheim van de gletsjer geschreven door Jochem Myjer met illustraties van Rick de Haas (Leopold). In de categorie 10 t/m 12 jaar heeft het boek Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten, geïllustreerd door Elly Hees (Van Goor), de meeste stemmen gekregen. Beide boeken hebben de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 gewonnen: de prijs voor het populairste kinderboek.

Senaatsprijs
Voor de Senaat (een vakjury van kinderen) zijn de twaalf meest enthousiaste en leesgierige kinderen uit heel Nederland geselecteerd. De Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury hebben de oorspronkelijk Nederlandstalige titels van de Leeslijst gelezen én een eigen prijs uitgereikt: de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury. Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee, geïllustreerd door Iris Boter, wint in de categorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans (Leopold).

Beste Jeugdspecialist
Bovendien werd in Spijkenisse voor de tweede keer de prijs voor de beste Jeugdspecialist uitgereikt. Medewerkers uit de bibliotheekwereld konden een collega nomineren die er op het gebied van kinder- en jeugdboeken echt uitspringt. De prijs is gewonnen door Eva Orta, collectioneur DOK wereld en de Young Adult afdeling bij DOK Delft. Zij won omdat de jury overtuigd is van haar kennis over jeugdliteratuur en haar kwaliteiten om die over te brengen op kinderen en hun ouders, verzorgers en begeleiders.
Als Kinderboekoloog is Eva geregeld te vinden in de (lokale) media. Ze heeft gewerkt aan het opnieuw indelen van de gehele jeugdcollectie, waarbij intensief met de doelgroep is samengewerkt en de wensen van kinderen als uitgangspunt werden genomen.
 
De Jury: ‘Eva valt op, omdat ze als Kinderboekoloog via de plaatselijke krant bij alle soorten lezers een onuitwisbare indruk achterlaat.’
De jury is dan ook van mening dat de functie van Kinderboekoloog officieel mag worden toegevoegd aan de vele functieprofielen binnen de bibliotheeksector.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie