HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Permeke Antwerpen krijgt verticale tuin
30-11-2018
De gevel van Bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein in Antwerpen is sinds kort bedekt met een zogeheten ‘verticale tuin’. De groene muur is een proefproject waarmee de gemeente Antwerpen wil onderzoeken of verticaal groen en vergroening van gebouwen een alternatief kan zijn voor ‘grondgebonden groen’ in dichtbevolkte wijken waar weinig ruimte is voor plantsoenen en parken. 
De verticale tuin op de gevel van de bibliotheek bestaat uit een draagstructuur met voorbegroeide plantenbedden. Voor het onderhoud van de planten is er een irrigatiesysteem ingebouwd dat via sensoren continu parameters als temperatuur, bevloeiing, voeding en vochtgehalte monitort en daarop inspeelt en dat vanaf een afstand bestuurd kan worden. De draagstructuur is modulair opgebouwd met herbruikbare materialen. Zo kunnen onderdelen afzonderlijk gerecycleerd worden op het einde van de levensduur.

Verantwoordelijk schepen Caroline Bastiaens stelt over het initiatief: ‘In de stad is het groen een kostbaar goed. Door de verstedelijking wordt de ruimte voor groen steeds kleiner. Daarom zijn we op zoek gegaan naar oplossingen om op een andere manier groen in de stad te brengen. Om dit te realiseren in de binnenstad starten we een proefproject met verticaal groen aan de gevel van Bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein. (...) De realisatie van dit bijkomend groen zorgt voor een schonere lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur doordat zonlicht geabsorbeerd wordt, reduceert het omgevingsgeluid tot 41%, absorbeert het regenwater en bevordert de leefomgeving voor vogels, vlinders en insecten. Om de biodiversiteit extra te stimuleren worden er ook nestkasten en insectenhotels geïntegreerd.’ 
 
De kosten voor het realiseren van de verticale tuin bedragen circa 250.000 euro.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie