HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Spel om macht, poppetjes en geld stortte Bibliotheek Nieuwerkerk in de afgrond
13-03-2015
Een spel om macht, poppetjes en subsidiegeld heeft de Bibliotheek Nieuwerkerk aan den IJssel in de afgelopen jaren in de afgrond gestort. Het bestuur van de Bibliotheek heeft er vorig jaar op gegokt dat de gemeente Zuidplas (waarvan Nieuwerkerk na de fusie met de gemeenten Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle onderdeel is) de bibliotheek niet failliet zou durven laten gaan. Dit is echter toch gebeurd, de bibliotheek is 3 februari 2015 failliet verklaard.  
Dit meldde Omroep Zuidplas 10 maart op zijn website. Deze omroeporganisatie heeft via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) diverse documenten verkregen, waaruit de gang van zaken in Nieuwerkerk gedistilleerd kon worden.

Nadat fusiebesprekingen tussen de Bibliotheek De Groene Venen (die al voor de gemeentelijke fusie het bibliotheekwerk in Moordrecht en Zevenhuizen verzorgde) en Bibliotheek Nieuwerkerk mislukt waren, besloot de gemeente alleen een subsidieovereenkomst met De Groene Venen aan te gaan. Deze is 1 januari 2015 ingegaan. Bibliotheekblad.nl berichtte hier eind januari over. Toen werd ook gemeld dat een nieuwe vestiging, van De Groene Venen, in dorpshuis De Batavier in februari open zou gaan. Inmiddels heeft De Groene Venen bekendgemaakt dat het 14 maart zal worden.

Twee directeuren
Uit de stukken blijkt volgens Omroep Zuidplas dat Bibliotheek Nieuwerkerk voor de fusieorganisatie toe gewild had naar twee directeuren. De wethouder vond dit echter te duur en ook het bestuur van Bibliotheek De Groene Venen was er niet voor. De fusie mislukte.
Omroep Zuidplas meldt: ‘Na het klappen van de fusie maakt het bibliotheekbestuur in Nieuwerkerk de gok dat de politiek de bibliotheek niet failliet zal laten gaan. Uit de jaarcijfers blijkt dat er geen enkele bezuiniging is doorgevoerd ondanks de aangekondigde bezuinigingen en de dalende inkomsten door een teruglopend aantal mensen dat gebruik maakt van de bibliotheek. In het jaarverslag van 2013 is te vinden dat men er vanuit gaat dat de politiek alsnog met geld over de brug komt. In 2012 is er voor het eerste een klein verlies van 9.000 euro. In 2013 gaat dit helemaal fout en is er al een verlies van tienduizenden euro’s. Ook wordt op 1 januari afscheid genomen van de directeur. Ze krijgt een vergoeding van 63.000 euro mee. De twee overige personeelsleden blijven in onwetendheid achter. Een ontslagaanvraag voor hen in de loop van 2014 wordt door het UWV afgewezen. Bij het uiteindelijke faillissement begin 2015 volgt dan ook voor hen ontslag.’ (Zie ook het faillissementsverslag van 4 maart 2015 - pdf.)

Waarde verdampt
De Omroep zegt verder dat uit de stukken blijkt dat dat de complete inventaris en collectie van de Nieuwerkerkse bibliotheek voor € 1,4 miljoen verzekerd was. ‘Door het faillissement is deze waarde vrijwel volledig verdampt. De Groene Venen heeft uiteindelijk voor een bedrag van ruim € 7.322 een hoeveelheid boeken en apparatuur overgenomen. Verschillende opkopers hebben vlak voor het faillissement de rest van de bezittingen gekocht. In een eerste faillissementsverslag weet de curator nog niet hoeveel dit gaat opbrengen. De huur in de Reigerhof is uiteindelijk door de curator opgezegd per 1 mei. Het wordt niet duidelijk of de gemeente daarmee ook af is van de borgstelling. De huur bedroeg bijna een halve ton per kwartaal’, aldus Omroep Zuidplas.
Oudere berichten van deze omroep over de bibliotheek zijn hier te vinden.

Bibliotheekblad.nl berichtte eerder over de ‘affaire-Nieuwerkerk’ op 9 augustus 2014 en 24 januari 2015.  


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie