HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Zeeuwse Boekenprijs voor Oek de Jong
11-11-2013
De jury noemt Pier en oceaan een ‘magistrale Bildungsroman’.
Afgelopen zaterdag werd de Zeeuwse Boekenprijs 2013 uitgereikt aan Oek de Jong voor zijn ‘Zeeuwse’ roman Pier en oceaan. Hij ontving de prijs (een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje) in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg uit handen van Commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman. De jury roemde het boek van De Jong ‘Een magistrale Bildungsroman, die opvalt door zijn breed uitwaaierend verhaal, zijn uitstekende stijl en zijn feilloze en haarscherpe vermogen tot observatie en herinnering’.

Andere genomineerden waren: Geschiedenis van Zeeland deel 1 en 2 door Paul Brusse e.a., Naar het aards paradijs van Roelof van Gelder, Het badhuis van Corinne Kisling en De Staats-Spaanse Linies van Jan Kuipers.

Voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013 werden 82 boeken ingezonden, bijna een verdubbeling in vergelijking met voorgaande edities. De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek, de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor deze prijs in aanmerking.

De PZC publieksprijs ging naar Het Zeeuwse Knop Bakboek van Tinka Leene. De Prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur, was voor Rinus Spruit met zijn boek De Rietdekker en het onlangs verschenen Een dag om aan de balk te spijkeren.

Nieuw dit jaar waren de accolades, extra waarderingen van de jury, voor het Best Uitgegeven Boek (Willem Asaert en Sergio Herman, L’amour des Moules), het Beste Grensoverschrijdende Boek (Hans Schoots, Stromenland. De wereld rond de Westerschelde), het Beste Debuut (Hanneke van Eijken, Papieren Veulens) en het Meest Originele Boek (Marenne Welten, Het hoeveelweegjijlichaam).
 
Zie ook de eerdere berichten, hier, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie