HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Shortlist Zeeuwse Boekenprijs bekend
16-10-2013
Voor de prijs werden 82 boeken ingezonden waarvan er tien de longlist haalden en zes de shortlist.
De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft uit de eerder bekendgemaakte longlist van 10 boeken de volgende shortlist samengesteld.

Paul Brusse et.al, Geschiedenis van Zeeland deel I en II.
Roelof van Gelder, Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Passeiland (1659-1729).
Oek de Jong, Pier en Oceaan.
Corine Kisling, Het badhuis.
Jan J.B. Kuipers, Jan en Winant Halfwerk, De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er de PZC publieksprijs, waarvoor het publiek kan stemmen via de website van de PZC en de prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur.

Nieuw zijn dit jaar de accolades. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut en best uitgegeven boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.
De winnaar van de jubileumeditie van de ZBP in 2012 was debutant Maan Leo met haar boek Ik ben Maan. De prijs van de Zeeuwse boekhandel ging naar Kees Slager voor zijn gehele oeuvre. De PZC publieksprijs was voor Frans Meijaard, Reggie Corijn en Wilma Valk voor het boek Omer Gielliet.

De jury van 2013 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris; Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek; Peter Jansen, hoofdredacteur PZC; Saskia de Bodt, schrijfster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam en Jaap de Moor, auteur, militair historicus en winnaar van de ZBP 2011.

Op zaterdagavond 9 november 2013, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek, zal de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2013 plaatsvinden in de Zeeuwse Bibliotheek.

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek , de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie