HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Tijdelijke Stichting Activiteiten Netwerk van Directeuren vraagt om ideeën
20-12-2012
De vereffenaars van de Vereniging Netwerk van Directeuren (NvD), die formeel in februari 2012 is opgeheven, hebben de tijdelijke Stichting Activiteiten Netwerk van Directeuren opgericht, die een oproep aan directeuren van openbare bibliotheken doet om met ideeën en plannen te komen die het doel van de Stichting helpen verwezenlijken.
Dat doel is: 'Als onafhankelijk platform voor de uitwisseling van kennis en informatie te fungeren van directieleden van openbare bibliotheken in Nederland en aanverwante organisaties.'

De vereffenaars van de Vereniging Netwerk van Directeuren (NvD), die formeel in februari 2012 is opgeheven en sindsdien officieel 'in liquidatie' is, hebben besloten de genoemde Stichting Activiteiten op te richten om het nog aanwezige vermogen van het NvD zo verantwoord mogelijk te kunnen besteden. De vereffenaars zijn Adriaan van Geest, directeur van de Bibliotheek Haarlemmermeer, en Theo Peeters, directeur Theek 5.

De nieuwe Stichting is een tijdelijke stichting die geen andere inkomsten heeft dan het vermogen van de Vereniging NvD. De Stichting is een vehikel om er zorg voor te dragen dat de gelden van de Vereniging geheel conform het doel van de Vereniging worden besteed. 'Wij vonden de beste manier daarvoor om het geld onder te brengen in een onafhankelijke stichting die via een bestuurslid wel een band heeft met de VOB, maar daar formeel toch los van staat', aldus Adriaan van Geest, voorzitter van de Stichting en directeur van de Bibliotheek Haarlemmermeer. Hij benadrukt dat de Stichting tijdelijk is en zal worden opgeheven als het geld besteed is. Angst voor extra bestuurlijke drukte hoeft er volgens hem niet te zijn, daar het slechts gaat om een middel om geld dat door bibliotheekdirecteuren bijeen gebracht was uitsluitend voor het oorspronkelijke doel te gebruiken.

De Vereniging van Directeuren zag als middelen om haar doel te bereiken:
a. het organiseren van studiebijeenkomsten en -reizen;
b. het organiseren van intervisiegroepen en van mogelijkheden tot collegiale consultatie;
c. het faciliteren van de leden bij het ontwikkelen van een visie en bij de behartiging van individuele belangen;
d. het uitgeven en onderhouden van communicatiemedia;
e. andere middelen die voor haar doel bevorderlijk kunnen zijn.

Het bestuur van de stichting zal bij ingediende ideeën en plannen vooral kijken naar de eerste twee middelen.

Het bestuur van de tijdelijke stichting bestaat, naast Van Geest, uit Theo Peeters en Irmgard Reijntjes, directeur van de Bibliotheek aan den IJssel en tevens bestuurslid van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). Zowel Van Geest als Reijntjes zijn ook oud-voorzitter van de Vereniging NvD. Peeters is jarenlang voorzitter van het Landelijke Directieoverleg (LDO, één van de voorgangers van het NvD) geweest. De andere voorgangers waren Directieoverleg Stedelijke Bibliotheken (DOS) en de Vereniging van Provinciale Bibliotheekcentrales.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie