HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
IHLIA en OBA presenteren Roze Kast
25-04-2012
Vanmiddag wordt door het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief en de Bibliotheek Amsterdam de eerste Roze Kast ten doop gehouden.
In de regeringsnota ‘Gewoon homo zijn: lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008 - 2011’ uit 2007 is gepleit voor het beter bespreekbaar maken van homoseksualiteit in verschillende bevolkingsgroepen en het stimuleren van maatschappelijke allianties om dit mogelijk te maken. In het kader hiervan is IHLIA in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een project gestart om in heel Nederland te komen tot een standaardvoorziening van boeken en andere informatiedragers over thema’s op het gebied van LHBT (Lesbisch/Homo/Biseksueel/Transgender). Het project kreeg als naam ‘Zichtbaarheid van de roze collectie in de Openbare Bibliotheken’, wat al gauw versimpeld werd tot ‘De Roze Kast’.

Doelstelling van het project is alle inwoners van Nederland op eenvoudige manier toegang geven tot LHBT-thema’s. In de huidige situatie zijn boeken en dvd’s met een LHBT-thema, als ze al aanwezig zijn, in openbare bibliotheken niet altijd eenvoudig vindbaar en zichtbaar. Deze situatie wil IHLIA verbeteren met het plaatsen van een ‘Roze Kast’.

Als pilotproject is een ‘Roze Kast’ geplaatst in de Bibliotheek Amsterdam. Het is de bedoeling om de ‘Roze Kast’ als eerste te plaatsen in de openbare bibliotheek van de zogenoemde ‘Koploper Gemeenten’. Deze in totaal 40 gemeenten hebben zich verbonden aan het ontwikkelen, dan wel implementeren van homo-emancipatiebeleid op lokaal niveau gedurende de periode 2012-2014.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie