HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NWO investeert in project voor open access-boeken
11-02-2011
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert eenmalig 360.000 euro in het Nederlandse vervolg van het project OAPEN, Open Access in European Networks. Financiering van dit project past in het open access-beleid van NWO, zo meldt de organisatie.
OAPEN is een Europees initiatief om boekpublicaties via open access voor iedereen toegankelijk te maken. Het project startte in 2008 en liep tot februari 2011. Het heeft inmiddels geleid tot meer dan 1000 open access-boeken die gepubliceerd zijn in de OAPEN-bibliotheek. OAPEN heeft daarvoor een uniek businessmodel ontwikkeld.

Nu stoppen met het Europese OAPEN-initiatief zou een verlies betekenen van de opgebouwde kennis over businessmodellen voor open access-publicaties, zo laat NWO op haar website weten. Daarom investeert NWO, met een eenmalige bijdrage van 360.000 euro, in een Nederlands vervolg dat tot doel heeft om de open access-publicaties van wetenschappelijke boeken verder te stimuleren. Ook zal OAPEN, samen met wetenschappelijke uitgevers het OAPEN-businessmodel in Nederland verder testen en ontwikkelen tot een duurzame variant.

De partners in het Nederlandse vervolg van OAPEN zijn de Amsterdam University Press, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, de KNAW en de Koninklijke Bibliotheek. Hiervoor wordt een stichting opgericht. Met de steun van NWO en de partners kan OAPEN in Nederland tenminste drie jaar worden voortgezet.

Zie ook de OAPEN-website.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie