HomeNieuwsAgendaItem
voetnoot
Conferentie 'Waarom leesbevordering ertoe doet'
Door de Vlaamse leesbevorderingsorganisatie Iedereen Leest in Gent georganiseerde conferentie over leesbevordering en het belang van leesplezier.
De organisatie schrijft over de conferentie: 'Met deze conferentie willen we het debat rond leesplezier en leescompetenties positief voeden, de urgentie kracht bijzetten en het belang van leesbevordering onderstrepen.' 
 
Alarmbellen over het gebrek aan leesplezier en verminderde leescompetenties bij kinderen en volwassenen klinken alsmaar luider. Botsende meningen over oorzaken en remedies verhitten het debat. Dat debat is op dit moment actueler dan ooit, met de bekendmaking van de PISA-resultaten rond begrijpend lezen. Hoe kunnen we de impact verhogen van leesbevordering? Wat zijn bepalende succesfactoren en welke valkuilen keren te vaak terug? Deze en andere vragen zijn de leidraad voor de dag. Vanuit een beschouwende en kritische blik – zonder taboes – reflecteren wetenschappers, auteurs, leesbevorderingsexperten uit binnen- en buitenland over heersende maatschappelijke uitdagingen en welke rol leesbevordering hierin kan spelen,' aldus Iedereen Leest

Sprekers zijn onder anderen neuropsychologe Elke Geraerts (Better Minds at Work), historica Magaly Rodriguez Garcia (KULeuven), sociolinguïst Christine Hélot (Université de Strasbourg), bijzonder hoogleraar Leesgedrag Roel van Steensel (Vrije Universiteit Amsterdam), Kris De Visscher (DEMOS) en Sarah Mears (Libraries Connected V.K.).

Ook schrijvers als Bart Moeyaert en Alex Boogers zullen een pleidooi voor leesplezier houden.

De conferentie richt zich in het bijzonder tot cultuur-, welzijns- en vrijetijdscoördinatoren, leesbevorderaars, bibliothecarissen, auteurs, uitgevers, onderwijsexperts en beleidsverantwoordelijken opvoedingsondersteuning, welzijnszorg en anderen. Iedereen die werk wil maken van een inclusief en versterkt leesklimaat is welkom.
 
Voor meer informatie en het volledige programma, zie de website van Iedereen Leest.
 
Tijd: 8:30 - 17:00 uur
Locatie: Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent
Kosten: € 75 (Als je met drie personen van eenzelfde organisatie inschrijft, neemt de derde gratis deel.)

Inschrijven kan tot en met 31 januari.