HomeNieuwsAgendaItem
voetnoot
Studiedag ‘Het web gearchiveerd?’
Mede door de Koninklijke Bibliotheek (KB) georganiseerde studiedag over webarchivering met als  keynotespeakers datajournalist Henk van Ess en de Canadese historicus Ian Milligan.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief organiseren gezamenlijk met het Netwerk Digitaal Erfgoed de landelijke studiedag webarchivering.
 
Dit jaar staan het gebruik en de gebruiker van het webarchief centraal, zo meldt de KB. Vragen die aan de orde zullen komen: Wat is het nut van het verzamelen van websites en social media, voor wie doen we dat en wat kunnen we er dan vervolgens mee? Hoe archiveer je een complete YouTube-cultuur, hoe kun je nieuws uit data halen en wie doen dat eigenlijk al? Wat gebeurt er buiten Nederland en wat bij de Rijksoverheid?

Sprekers zijn onder anderen: Bellingcat-onderzoeker Henk van Ess, universitair hoofddocent Geschiedenis bij de Waterloo University Ian Milligan  (bekend van o.a. het Archives Unleashed project) en diverse andere Nederlandse en Vlaamse experts.  

Het voorlopige programma omvat behalve de twee keynotesprekers ookparallelsessies gericht op verschillende typen gebruikers, onderzoekers en het brede publiek, en een aantal 'lightning talks' waarin verschillende onderwerpen kort worden belicht, zoals het gebruik van webdata binnen journalistiek onderzoek, het verzamelen van social media en het opgraven van verdwenen webculturen.

Tijdens de bijeenkomst zal ook  het nationaal register webarchieven, worden gelanceerd, een  register dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en dat het eerste overzicht biedt van door Nederlandse erfgoedinstellingen gearchiveerde websites. Met dit register krijgen eindgebruikers beter toegang tot webarchieven. Het register zorgt tevens voor verdere afstemming tussen erfgoedinstellingen bij het vormen van webarchieven.

Voor het volledige programma, zie hier. Aanmelden kan via het formulier op dezelfde pagina.

Tijd: 09.30 - 17.00 uur
Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1 Hilversum
Kosten: Gratis