HomeNieuwsAgendaItem
voetnoot
Conferentie 'Elk verhaal telt – Samen voor een inclusieve boekensector'
Door het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel geoganiseerde conferentie over diversiteit in de boekensector.
De conferentie is de start van een Europees project en van een traject met, voor en door de boekensector rond beeldvorming in literatuur. Via de conferentie op 17 september willen het Vlaams Fonds voor de Letteren en Iedereen Leest diversiteit in (kinder- en jeugd)boeken extra onder de aandacht brengen van spelers in de (literaire) sector.
 
De conferentie richt zich op uitgeverijen, boekhandels, auteurs, illustratoren, bibliotheken, leesbevorderaars en literaire organisaties.

Aan de orde komen vragen als: Waar staan we vandaag al? Wat kan er beter? Welke inspirerende voorbeelden uit binnen- of buitenland kunnen als 'best practice' dienen om Vlaanderen te inspireren?

Tijdens de conferentie zal een keynote speech verzorgd worden Siena Parker, head of corporate responsibility bij Penguin Random House (UK), die een inkijk zal geven in de bedrijfsorganisatie van Penguin, dat investeren in diversiteit niet enkel als een commerciële kans maar ook als een urgentie ziet. Ook aanwezig zal zijn het Britse Inclusive Minds: een organisatie die samen met auteurs, illustratoren, uitgevers, bibliotheken, boekhandels e.a. aan innovatieve projecten werkt om het aanbod aan inclusieve, diverse en toegankelijke boeken te vergroten.

Er zijn verschillende keuzesessies, waaronder een over bibliotheken en boekhandels. Kim Blackburn, cultureel programmeur voor jongeren tussen 0 en 12 jaar bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), zal tijdens deze sessie vertellen over Spinzi, een online platform over emancipatie en diversiteit in kinderboeken.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zal de conferentie afsluiten.

In de aanloop naar de conferentie lanceerde het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) het blog #elkverhaaltelt waar het thema diversiteit de komende maanden op verschillende manieren in beeld wordt gebracht: van reportages over leesbevorderingsprojecten die door het VFL ondersteund worden tot recensies van externe bloggers over boeken waarin diversiteit aan bod komt. Onder de noemer #elkverhaaltelt worden het aanbod aan en de vraag naar diverse boeken onder de loep genomen.

Voor het volledige programma, zie hier

Tijd: 09.30 - 16.45 uur
Locatie:  Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), Brussel
Kosten: