HomeNieuwsAgendaItem
voetnoot
Studiemiddag 'Denkende romans'
Door de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) georganiseerde studiemiddag voor openbare bibliotheken en andere belangstellenden ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste.
In het nieuwe boek Denkende romans van dr. Jeroen Vanheste wordt aan de hand van bekende literaire werken verdedigd dat literatuur kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur.

'Een specifiek vakgebied waarin wordt nagedacht over de betekenis van literatuur voor mens en cultuur is Literatuur en Geneeskunde. Prof. dr. Arko Oderwald onderzoekt hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten,' aldus de organisatie.

De organisatoren stellen bij wijze van toelichting: 'Wat kunnen bibliotheken hiermee? Of misschien beter gezegd: wat moeten bibliotheken hiermee? Als we de collectie als grondstof van onze bibliotheken beschouwen, dan moeten we in onze programmering ook aandacht besteden aan de betekenis van literatuur voor mens en cultuur. Hoe doen we dat nu en hoe kunnen we daar nieuwe vormen voor bedenken?'

Tijdens de studiemiddag zullen Jeroen Vanheste en Arko Oderwald aan het woord komen. Marina Polderman sluit de middag af met de lezing 'Waarom bibliotheken denkende romans niet mogen vergeten’.

Voor meer informatie en het volledige programma zie de website van de NOBB of download de flyer.

Tijd: 13.30 - 16.30 uur
Locatie: Raadzaal, Bibliotheek Veghel, Markt 1, Veghel
Kosten: Deelname aan de studiemiddag is gratis. Leden van Brabantse bibliotheken hebben voorrang bij inschrijving.