HomeNieuwsAgendaItem
voetnoot
NU! Flirten met feiten. Over bibliotheken van nu
Door SPUI25, academisch-cultureel centrum van de UvA, georganiseerde bijeenkomst tijdens welke onder leiding van Maria Heijne zullen spreken Martin Berendse, Frank Huysmans, Steph Scholten en Hilde van Wijngaarden over succesfactoren van verschillende bibliotheken.
SPUI25 bij wijze van toelichting: 'Bibliotheken zijn al lang niet meer uitsluitend gericht op het uitlenen van boeken en het delen van kennis. Ze eigenen zich steeds meer rol toe van mediagids, sociale hangplek, facilitator van informatie, valorisatiemiddel en verbinder met hun omgeving. (...) Ook wat betreft uiterlijk hebben met name stadbibliotheken een metamorfose doorgemaakt. Grote, architectonisch interessante gebouwen zijn het, ontmoetingsplekken in het middelpunt van de stad. Ze weten te ontkomen aan grote bezuinigingsrondes. Maar levert dat uiterlijk automatisch een bijdrage aan het succes van de bibliotheek? Hoe zit het met de regionale, kleine filialen die wel te kampen hebben met bezuinigingen? Kunnen museale bibliotheken, zoals de Bijzondere Collecties ook een sociaal-cultureel doel hebben? En hoe vergaat het bibliotheken die gericht zijn op het hoger onderwijs?'

Martin J. Berendse, directeur-bestuurder Openbare Bibliotheek Amsterdam, spreekt over de democratisering van kennis en informatie bij de openbare bibliotheek.
Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschap, spreekt over de ontwikkeling in de openbare bibliotheek.
Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed, koppelt de rol van de bibliotheek als sociaal-culturele hangplek aan de museale functie van de Bijzondere Collecties.
Hilde van Wijngaarden, hoofd van de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam, spreekt over de mindset van bibliotheken.

Voor meer informatie en aanmelden, zie hier.

Tijd: 20.00 - 21/30 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam
Kosten: gratis