HomeBeste Bibliotheek
voetnoot

Beste Bibliotheek

Beste Bibliotheek

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland en Vlaanderen beschikken over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. 

Na een periode waarin bibliotheken voorgedragen konden worden, heeft een selectiecommissie een keuze gemaakt voor zes bibliotheken die in aanmerking komen voor de titel Beste Bibliotheek.
De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.

Publiek stemt
Naast een professionele jury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een periode van zes weken in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. De finalisten presenteren zichzelf in een video van maximaal drie minuten die ook op de site te vinden is.
In onze ogen is die bibliotheek de beste, die zowel door vakmensen als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakmensen en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%).

De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion Award.Nieuws

Stemming Beste Bibliotheek van Nederland 2018 geopend

18-1-2018 - Met ingang van 18 januari is de stemming voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland...2 reactie(s)

Finalisten Beste Bibliotheek van Nederland 2018 bekend

21-11-2017 - De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2018 is bekend. Uit de...

Nomineer Beste Bibliotheek van Nederland 2018

21-9-2017 - De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2018 gaat van start. Vanaf donderdag 21...