HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Stadkamer Zwolle geopend door prinses Laurentien

26-4-2017 - Bart Janssen

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk konden de Zwollenaren afgelopen weekend na enige vertraging dan toch hun nieuwe bibliotheek bewonderen. En dat kwamen ze dan ook in groten getale doen; de feestelijke openingsdagen trokken 8000 bezoekers. Niemand minder dan prinses Laurentien verrichtte op donderdag 20 april officieel de opening van De Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

SSS wordt Schrijverscentrale

14-4-2017 - Eimer Wieldraaijer

De stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) verandert van naam. De organisatie die bemiddelt bij auteursbezoeken door het hele land gaat verder als De Schrijverscentrale. De nieuwe naam staat volgens directeur Anne Zeegers symbool voor de vele vernieuwingen die zijn ingezet om de organisatie in een moderne jas te steken.

Gert Staal over Innovatieagenda: ‘We moeten besluitvaardiger worden en we moeten het samen doen’

3-1-2017 - Wim Keizer

‘Het is goed dat we een gezamenlijke innovatieagenda hebben. Maar nu die er is, zouden we ook de zekerheid moeten hebben dat plannen worden uitgevoerd. Anders is het zonde van de energie die hierin gestoken is. Dan wordt het alleen maar bestuurlijke drukte. Ik vind dat we als branche echt meer tempo nodig hebben. We moeten besluitvaardiger worden. En ik ben ervan overtuigd dat we het samen moeten doen, want de issues zijn overal dezelfde.’ 

Open brief aan Marleen Barth, voorzitter bestuur VOB

6-12-2016 - Eimer Wieldraaijer

Geachte mevrouw Barth,

Transparantie, openheid, informatievrijheid: het zijn wezenskenmerken van de openbare bibliotheek. Transparantie, openheid, informatievrijheid: het zijn wezenskenmerken van een (branche)vereniging van openbare bibliotheken. Althans, dat behoren ze te zijn, want nu het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft besloten geen externe relaties en media-vertegenwoordigers meer toe te laten tot haar algemene ledenvergaderingen (ALV) dreigt er aan deze waardevolle traditie een eind te komen.  

Maarten Crump over de Bredebieb Academy: ‘Niet lullen, maar doen’

29-8-2016 - Maarten Dessing

Vanaf 8 september vinden er maar liefst drie edities plaats van de Bredebieb Academy. Het is een intensief programma, er op gericht om 'meteen stappen te kunnen zetten'. 'Niet lullen, maar doen. Dat is de insteek,' aldus Maarten Crump, initiatiefnemer van de Bredebieb Academy.

Excursie naar Frankfurter Buchmesse van 19 tot en met 21 oktober

25-8-2016

Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 oktober 2016 organiseert Rogues - in samenwerking met Bibliotheekblad - wederom de jaarlijkse bustour naar de Frankfurter Buchmesse. 

'Bibliotheken denken nog niet ontwrichtend genoeg'

8-8-2016 - Eddy Kielema

Dit najaar start de zesde editie van de opleiding Mediacoach voor Bibliotheekprofessionals, een gezamenlijke opleiding van GO Opleidingen en de Koninklijke Bibliotheek. De komende editie bevat enkele nieuwe onderdelen, waarmee de opleiding probeert in te spelen op de uitdagingen waarvoor de bibliotheek zich gesteld ziet. Opleidingscoördinator Daniël Lechner vertelt over de achtergronden van de vernieuwingen in het curriculum. 

Inspiratie en innovatie. Exclusieve studiereis naar spraakmakend Oslo

8-8-2016

Op zoek naar nieuwe inspiratie en innovatieve ideeën? Dan is dit uw kans. Op 16 en 17 november 2016 organiseert Bibliotheekblad in samenwerking met Alex Talsma (digitectuur) en Aat Vos (architect en creatieve gids) een tweedaagse studiereis naar Oslo. Oslo is momenteel het toneel van indrukwekkende bibliotheekinnovatie. In hoog tempo renoveert de hoofdstedelijke Deichmanske Bibliotek filialen en opent ze nieuwe vestigingen. Ook wordt er geëxperimenteerd met vernieuwende concepten, zowel op inhoudelijk als op technologisch vlak.  

Gevolgen ‘Collectie en Franchise’: OCW bereid tot zoeken oplossingen

31-3-2016 - Wim Keizer

‘Uit de publicaties over dit onderwerp in Bibliotheekblad blijkt dat er onduidelijkheden leven over de status en de beschikbaarheid van het materiaal dat in dit project is ontwikkeld. Het Ministerie van OCW wil daarom, als daar behoefte aan blijkt, met betrokken partijen zoals de KB [Koninklijke Bibliotheek – wk], SPN [Stichting Samenwerkende POI’s Nederland – wk], Rijnbrink Groep en leveranciers inventariseren welke vragen er leven en zoeken naar mogelijke oplossingen.’ Reactie van OCW op vragen over het in 2010 met OCW-subsidie uitgevoerde project ‘Collectie en Franchise’ van 10 directeuren, toen ook wel bekend als ‘De Bibliotheek Nederland’ (DBN).

Jos Saes: ‘De toekomst is aan bibliotheken die een band hebben met hun gemeente’

24-3-2016 - Femke van den Berg

Per 1 april 2016 neemt Jos Saes afscheid als directeur-bestuurder van Bibliorura in Roermond. Hoe kijkt hij terug op zijn veertigjarige loopbaan in de bibliotheek? En hoe ziet hij de toekomst van de sector? 

    Resultaat 1 t/m 10 van 79     Volgende »

Peiling

Nederlandse bibliotheken moeten zich actiever opstellen in het debat over kwesties als privacy en overheidssurveillance
Eens
Oneens
Amerikaanse bibliotheken lijken zichzelf van oudsher al meer dan Nederlandse bibliotheken te zien als hoeders van de democratische...
Lees meer en geef uw mening