HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Discussie over de inzet van vrijwilligers nodig om te komen tot een strategie

22-7-2017 - Jouke Bethlehem

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 15 juni jl riep Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) op tot een discussie over de inzet van vrijwilligers en pleitte hij voor een vrijwilligersbeleid van de vereniging. 
In twee blogs op LinkedIn werkte hij zijn pleidooi uit en werpt hij een aantal vragen op. Met toestemming van Jouke Bethlehem neemt Bibliotheekblad.nl zijn tekst hieronder over.

Unieke vierdaagse studiereis naar Denemarken

7-7-2017

Van 30 oktober tot en met 2 november 2017 organiseert Rogues, in samenwerking met Bibliotheekblad, weer een studiereis naar Denemarken. Een nieuwe kans om de spraakmakende bibliotheek Dokk 1van Århus te bezoeken, maar dat niet alleen...

Coen van Hoogdalem: 'Bibliotheek heeft ervoor gezorgd dat er een e-leescultuur is ontstaan'

31-5-2017 - Maarten Dessing

Na vandaag laat Coen van Hoogdalem de bibliotheekbranche achter zich, na er ruim zeven jaar werkzaam te zijn geweest. De 66-jarige projectdirecteur Nationale Bibliotheekpas bij de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) gaat per 1 juni met pensioen. Van Hoogdalem verlaat de VOB met een goed gevoel. Hij heeft veel mooie dingen gezien in de sector en iedere dag met bevlogen mensen kunnen werken. Al vond hij de branche een enkele keer ook 'een samenzwering van idioten'.

‘Bibliotheek en TEDx ideale combinatie’

16-5-2017 - Bart Janssen

De openbare bibliotheek en TEDx zijn voor elkaar voorbestemd, zo vindt Ellen Minkels, de drijvende kracht achter TEDx Veghel. Beide zijn immers gericht op kennisdelen, willen een platform voor debat zijn en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling en educatie. Reden waarom Minkels voor de tweede editie van TEDx Veghel, die op 9 juni plaatsvindt en als thema ‘Kennis’ heeft, de samenwerking heeft gezocht met de bibliotheeksector.

Stadkamer Zwolle geopend door prinses Laurentien

26-4-2017 - Bart Janssen

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk konden de Zwollenaren afgelopen weekend na enige vertraging dan toch hun nieuwe bibliotheek bewonderen. En dat kwamen ze dan ook in groten getale doen; de feestelijke openingsdagen trokken 8000 bezoekers. Niemand minder dan prinses Laurentien verrichtte op donderdag 20 april officieel de opening van De Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

SSS wordt Schrijverscentrale

14-4-2017 - Eimer Wieldraaijer

De stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) verandert van naam. De organisatie die bemiddelt bij auteursbezoeken door het hele land gaat verder als De Schrijverscentrale. De nieuwe naam staat volgens directeur Anne Zeegers symbool voor de vele vernieuwingen die zijn ingezet om de organisatie in een moderne jas te steken.

Gert Staal over Innovatieagenda: ‘We moeten besluitvaardiger worden en we moeten het samen doen’

3-1-2017 - Wim Keizer

‘Het is goed dat we een gezamenlijke innovatieagenda hebben. Maar nu die er is, zouden we ook de zekerheid moeten hebben dat plannen worden uitgevoerd. Anders is het zonde van de energie die hierin gestoken is. Dan wordt het alleen maar bestuurlijke drukte. Ik vind dat we als branche echt meer tempo nodig hebben. We moeten besluitvaardiger worden. En ik ben ervan overtuigd dat we het samen moeten doen, want de issues zijn overal dezelfde.’ 

Open brief aan Marleen Barth, voorzitter bestuur VOB

6-12-2016 - Eimer Wieldraaijer

Geachte mevrouw Barth,

Transparantie, openheid, informatievrijheid: het zijn wezenskenmerken van de openbare bibliotheek. Transparantie, openheid, informatievrijheid: het zijn wezenskenmerken van een (branche)vereniging van openbare bibliotheken. Althans, dat behoren ze te zijn, want nu het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft besloten geen externe relaties en media-vertegenwoordigers meer toe te laten tot haar algemene ledenvergaderingen (ALV) dreigt er aan deze waardevolle traditie een eind te komen.  

Maarten Crump over de Bredebieb Academy: ‘Niet lullen, maar doen’

29-8-2016 - Maarten Dessing

Vanaf 8 september vinden er maar liefst drie edities plaats van de Bredebieb Academy. Het is een intensief programma, er op gericht om 'meteen stappen te kunnen zetten'. 'Niet lullen, maar doen. Dat is de insteek,' aldus Maarten Crump, initiatiefnemer van de Bredebieb Academy.

Excursie naar Frankfurter Buchmesse van 19 tot en met 21 oktober

25-8-2016

Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 oktober 2016 organiseert Rogues - in samenwerking met Bibliotheekblad - wederom de jaarlijkse bustour naar de Frankfurter Buchmesse. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 83     Volgende »

Peiling

Een discussie over inzet van vrijwilligers wordt niet gevoerd, maar is wel nodig
Eens
Oneens
Jouke Bethlehem (Bibliotheken Noord Fryslân) merkt op dat er nauwelijks enige discussie gevoerd wordt over de inzet van...
Lees meer en geef uw mening