HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Laveren tussen de tectonische platen

16-9-2014 - Eimer Wieldraaijer

Twee dagen voor de start van de landelijke e-bookcampagne op zaterdag 13 september, waarin de bibliotheken meer dan duizend nieuwe e-books aan het publiek zouden presenteren, was een goed gevuld Groninger Infoversum het toneel van het BNL-seminar met als insteek het veranderende medialandschap en de kansen die dit biedt voor bibliotheken.

LOCUStoer 2014: Vlaamse cultuursector legt de kaarten op tafel

4-7-2014 - Elselien Dijkstra

Verandering ...TROEF!... was het thema van de LOCUStoer 2014, het netwerkmoment voor lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen. In de Warande, Turnhout, speelden meer dan driehonderd deelnemers hun lokale troeven uit tijdens een inspirerende dag. Wat zijn die troeven zoal? Welke kaarten kunnen bibliotheken en cultuurcentra inzetten om hun organisaties te vernieuwen en een breder publiek te bereiken?

Boodschap aan bibliotheken bij decentralisaties: niet afwachten, maar laten zien wat je al doet

23-6-2014 - Wim Keizer

‘Wacht niet af, maar stap op de wethouders af en ga het gesprek aan. Denk daarbij vanuit maatschappelijke vraagstukken: wat kun je bijdragen aan de oplossing? Kom met ideeën en samenwerkingsprojecten. Maar blijf wel bij je kernfuncties leren, lezen en informeren. Doe waar je goed in bent. Probeer geen activiteiten van anderen over te nemen, maar zoek samenwerkingsverbanden met andere professionals, ieder vanuit zijn eigen expertise.’ Oproep van Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Verleiden, verbazen, verrassen en verwonderen

19-6-2014 - Eimer Wieldraaijer

Onwillekeurig dwalen de gedachten op woensdag 18 juni in de bibliotheek van Amsterdam af naar de jaren vóór 2008, toen economen van alles op de consument zagen afkomen, behalve de economische crisis. Ook de marketeers die een peptalk houden tijdens De Essentie van Retail, part II, kennen zo te horen geen twijfel als het gaat om het voorspellen van de toekomst. 

‘Eenvoudig gastlenen’ op 1 januari 2015; jaar later ‘nationale bibliotheekpas’

16-6-2014 - Wim Keizer

Het invoeren van een nationale bibliotheekpas is organisatorisch en technisch ingewikkeld, maar niet zo lastig als de maanlanding, dus moet het kunnen lukken. Dat zei VOB-bestuurslid Chris Wiersma (Almere) op 12 juni tijdens de ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) in Ede.  

Zoektocht naar nieuwe verdienmodellen

13-6-2014 - Femke van den Berg

Hoe zet je de maatschappelijke meerwaarde van bibliotheken om in verdienmodellen? Dat is de vraag waarover circa zestig bibliotheekdirecteuren en MT-leden van vooral Gelderse en Overijsselse bibliotheken zich buigen tijdens de studiedag Op waarde geschat, georganiseerd door de Bibliotheek Zwolle en de Rijnbrink Groep, op 6 juni in Zwolle.  

Vraagstuk integratie Bibliotheek.nl in Koninklijke Bibliotheek: Wat is een nationale digitale bibliotheek?

6-6-2014 - Wim Keizer

'We moeten de planning van de digitale bibliotheek transparanter maken. Er is een helder eindplaatje nodig. Wat is een nationale digitale bibliotheek? Het moeten niet allemaal incidentele ontwikkelingen zijn. Belangrijk is ook de vraag: wat wordt met OCW-geld betaald en wat hoort niet tot de kern? Daar moet het gesprek over plaatsvinden,' zo stelt Bas Savenije,  directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Geen beste bibliotheek zonder lokale verankering

12-5-2014 - Eimer Wieldraaijer

Welke indruk overheerst na een rondgang langs de drie beste bibliotheken van Nederland? Wat is de parallel tussen Nieuwegein, Laren en Arnhem? Het kijkje ‘In de Keuken van de Kampioenen’ van 2013 leidde tot deze gedeelde visie: de lokale verankering staat absoluut centraal. Alles draait om het waarmaken van de bibliotheek als cultureel, informatief en educatief centrum, dat vooral die diensten en producten aanbiedt waar de plaatselijke bevolking behoefte aan heeft. 

E-books in Vlaanderen: meer evolutie dan revolutie

8-5-2014 - Elselien Dijkstra

Op 6 mei is de Vlaamse pilot ‘E-boeken in de bib’ van start gegaan en de uitgeverijen WPG en Lannoo Meulenhoff willen dit jaar beginnen met een streamingdienst voor e-books. Toch lijkt de introductie van het e-book in Vlaanderen en Nederland meer op een evolutie dan op een revolutie. Hoe komt dat? De Bibliotheek Gent organiseerde er op 24 april een debat over: ‘Digitale (r)evoluties. Over “barbaren” en een bibliotheek in transitie’. 

Klantgerichtheid: een acht scoren is niet voldoende

15-4-2014 - Herman Heemskerk

Op 3 april vond in Klarenbeek het congres Hard/t voor de zaak plaats, over het thema klantgerichtheid, georganiseerd door het zelfverklaard ‘expertisecentrum voor klantgericht ondernemerschap’ TerSprake. Aanwezig was een bont gezelschap van deelnemers, afkomstig van bibliotheken, een hogeschool, een ziekenhuis, een telecombedrijf, een sauna en een natuurbeschermingsorganisatie.

    Resultaat 1 t/m 10 van 79     Volgende »

Peiling

Gekwalificeerd personeel minder belangrijk dan meer vestigingen en meer openingsuren
Eens
Oneens
In Bibliotheekblad 8 komen enkele commerciële aanbieders van bibliotheekwerk aan het woord. Theo Doreleijers van Karmac zegt onder...
Lees meer en geef uw mening