HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Annechien Steenhuizen: ‘Voorlezen is zó belangrijk’

27-1-2016 - Eimer Wieldraaijer

Van 27 januari tot en met 6 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Traditiegetrouw zorgen bekende Nederlanders voor de aftrap. In de Bibliotheek Utrecht viel die eer te beurt aan Annechien Steenhuizen, anchor van het 8 uur Journaal op Nederland 1.

'Het boek heeft het verleden en de toekomst'

5-1-2016 - Eimer Wieldraaijer

Het nog prille jaar 2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Een feestelijk evenement waarmee het boek in al zijn verschijningsvormen wordt gevierd en dat op maandag 4 januari met knallende kurken van start ging in Bibliotheek Amstelland / Boekhandel Venstra te Amstelveen

‘Een mooi initiatief, zo’n jaarlijks feestje’

16-12-2015 - Eimer Wieldraaijer

Ruim 900 deelnemers, 50 (deel)sessies en studiogesprekken, een levendig inspiratieplein en een sfeervolle ‘afterparty’: het Nationaal Bibliotheekcongres op 9 december in Klokgebouw Strijp-S te Eindhoven, dat in het teken stond van het thema ‘Licht’, was een bezoek ook dit jaar weer meer dan waard.

'Laten we niet wéér in discussie gaan over de structuur'

11-12-2015 - Eimer Wieldraaijer

De algemene ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 10 december in De Witte Dame te Eindhoven draaide in hoofdlijnen om deze agendapunten: het aftreden van de huidige en de benoeming van de nieuwe voorzitter en de herpositionering van de VOB.

Alles verandert, behalve de keynote

13-11-2015 - Eimer Wieldraaijer

In 1999 woonde ik namens Bibliotheekblad voor de eerste keer een bibliotheekcongres bij. De keynote-spreker betoogde vol vuur dat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en dat de bibliotheek nu eindelijk écht moet veranderen, wil zij er over vijftien jaar nog zijn.

Winter in bibliotheekinnovatie. Vraag is: komt er nieuwe lente?

20-10-2015 - Wim Keizer

Hebben openbare bibliotheken met de bibliotheekinnovatie van de laatste vijftien jaar een slag gewonnen, maar de oorlog verloren? Wie maandag 19 oktober tijdens de eerste dag van de door de Koninklijke Bibliotheek (KB) georganiseerde Innovatieweek luisterde naar de eerste spreker, Bert Mulder, lector Informatie, Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool en directeur van het eSociety Instituut, zou dat zo maar kunnen denken. Mulder hield de aanwezigen een beeld voor waarin bibliotheken veel mensen kwijt zijn. Reden: burgers vragen tegenwoordig iets anders dan bibliotheken bieden.

Dorpsgesprekken in Neder-Betuwe als input voor bibliotheekbeleid, met steun Bredebieb-community

13-10-2015 - Wim Keizer

‘Ik heb ze heel nuttig gevonden, die één-op-één-gesprekken. We kregen veel informatie over Neder-Betuwe. De centrale thematiek is toch wel hoe we in deze gemeente met alle groeperingen in gesprek komen en daar zie ik ook een rol voor de bibliotheek in.’
Mening van Gaby Lafeber, directeur Bibliotheek Rivierenland, tijdens een door haar en de Bredebieb-community op 7 oktober georganiseerde ‘crash-visit’ (= snel bezoek) in het dorpshuis van Kesteren, één van de Neder-Betuwse kernen. ‘Wat we nodig hebben zijn onderwerpen die de hele lokale gemeenschap (zuiloverstijgend) raken (wat speelt hier?), en die juist door een onafhankelijk/neutraal instituut als de bieb - op basis van adequate informatievoorziening - goed opgepakt, belicht en geagendeerd kunnen worden,’ zo vond Lafeber verder.

Cabaretier Sjaak Bral: ‘Je kunt mij gerust de dependance noemen van de Bibliotheek Den Haag’

5-10-2015 - Eimer Wieldraaijer

Op Internationale Ouderendag (1 oktober) vond voor de derde keer de Nationale Voorleeslunch plaats. Bekende en onbekende Nederlanders lazen tijdens dit initiatief van De Leescoalitie voor aan ouderen in een zorginstelling of bibliotheek. Daags erna droeg ook cabaretier Sjaak Bral zijn steentje bij aan het evenement via zijn voorleessessie in de Haagse Bibliotheek Escamp.

E-books wel of niet onder het leenrecht?

28-9-2015 - Eimer Wieldraaijer

De Stichting Leenrecht – een gezamenlijk initiatief van onder meer schrijvers, uitgevers, boekhandels en bibliotheken – bestaat 25 jaar. Voldoende reden om dit feit, ondanks het huidige verschil van inzicht tussen betrokkenen als het gaat om e-books en andere kwesties, samen te vieren. ‘Wat in 1990 begon met “het kwartje van Nuis” is anno 2015 uitgegroeid tot een vergoeding van 13,16 eurocent per geleend boek. 25 Jaar Stichting Leenrecht, een natuurlijk moment om stil te staan bij de doelstelling en de grondslag van de leenvergoeding. Voldoen deze nog, of is er aanleiding voor aanpassing?’ zo viel te lezen op de uitnodiging voor de jubileumbijeenkomst op 25 september in de Haagse sociëteit De Witte. 

Bewegen naar de branche van de toekomst

24-9-2015 - Eimer Wieldraaijer

De Stichting BibliotheekWerk (SBW) heeft, met subsidie van het Europees Sociaal Fonds, in het kader van het project Branche van de toekomst, vier pilots laten uitvoeren om de duurzame inzetbaarheid van bibliotheekmedewerkers te vergroten. Aan deze pilots namen, onder begeleiding van adviseurs van Cubiss en Rijnbrink, van juli 2014 tot en met augustus 2015 negen openbare bibliotheken deel. De pilots richtten zich op vier thema’s: nieuw leren, nieuw leiderschap, nieuw participeren en nieuw delen. De vier pilots leverden praktische instrumenten op (toolkits) waarmee andere bibliotheken aan de slag kunnen. Op dinsdag 22 september werden de resultaten van de pilots en de publicatie gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘Beweeg mee naar de branche van de toekomst‘ in The Colour Kitchen te Utrecht (Zuilen).

    Resultaat 1 t/m 10 van 112     Volgende »

Peiling

Een vaste boekenprijs is nadelig voor de Vlaamse bibliotheken
Eens
Oneens
Waar de vaste boekenprijs in Nederland al jaren een vanzelfsprekendheid is, heeft Vlaanderen het lang zonder moeten doen.  Maar na...
Lees meer en geef uw mening