HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Bibliotheken moeten eropuit en kijken waar hulp nodig is

28-1-2015 - Maarten Dessing

De plek centraal zetten en verbindingen leggen – tussen collectie, mensen, instellingen en elkaar. Dat zien bibliotheken, ongeacht hun doelgroep, als belangrijkste taak in de toekomst, zo bleek gisteren tijdens een discussiebijeenkomst in Amsterdam. 

De Bibliotheek: overal, behalve op de markt?

19-12-2014 - Leo Willemse

Inderdaad: het Nationale Bibliotheekcongres kende een inspirerende opening met Prinses Laurentien, minister Bussemaker, BNR-presentatrice Marijke Roskam en voorlezer Ruben Nicolai. Hoe zouden de deelsessies verlopen? Ieder hoekje en gaatje van de in 1903 immens geachte Beurs van Berlage kende wel een discussie, workshop, talk, dialoog of gesprek. Met een beetje pech hadden deelnemers exact 15 minuten de gelegenheid om te lunchen, tussen 13.15-13.30. De laatste bijeenkomsten sloten af om 17.15: ‘De meerwaarde van Wikipedia voor erfgoedinstellingen’, ‘Van collectie naar collectie’ en ‘De “superbibliothecaris” breekt door!’  

Puzzelen op de InnovatieDoeDag

17-12-2014 - Deborah van der Vliet

Op 9 december vond in de nieuwe Amsterdamse bibliotheek De Hallen de derde InnovatieDoeDag plaats. De bibliotheek bevindt zich in een oude Amsterdamse tramremise die is omgebouwd om het sociale, culturele en werkende centrum van de wijk te worden. Een uitstekende plek voor een InnovatieDoeDag.

Vlaamse bibliotheken willen meer doelgroepen bereiken

15-12-2014 - Elselien Dijkstra

Vlaamse bibliotheken bereiken niet alle lagen van de bevolking. Dat bleek afgelopen juni uit een onderzoeksrapport van de Universiteit van Antwerpen. Op 2 december organiseerde de universiteit voor Vlaamse bibliotheken en cultuurcentra de studiedag Aan de slag met cijfers om de resultaten van het onderzoek verder te duiden.

De nieuwe relevantie van bibliotheken

11-12-2014 - Eimer Wieldraaijer

Meer dan 700 deelnemers, hoopgevende nieuwsfeiten, ambitieuze plannen, gerenommeerde sprekers en een even divers als interessant programma: editie 2014, op 10 december in de Amsterdamse Beurs van Berlage, was wellicht de meest geslaagde tot nu toe van alle nationale bibliotheekcongressen. Motto dit keer: De bibliotheek: altijd, overal, voor iedereen. Ondertitel: samen slagvaardig door.

'Laten we ons hoofd resetten'

1-12-2014 - Eimer Wieldraaijer

Misschien lag het aan de stortvloed aan congressen, symposia, seminars, workshops en wat dies meer zij waarmee bibliotheekland rond deze periode van het jaar traditiegetrouw overspoeld wordt, maar erg groot was de opkomst niet bij de Conferentie de Bredebieb op 28 november in Soesterberg. Aan het programma lag het in elk geval niet - dat bood genoeg interessante aanknopingspunten. Misschien lag het voor een deel aan het door meerdere sprekers genoemde 'not-invented-by-us-syndroom' in de branche, waardoor de gekozen locatie van de bijeenkomst - het Kontakt der Kontinenten - onbedoeld een andere lading kreeg.

Veranderen met behoud van je kern

19-11-2014 - Eimer Wieldraaijer

'Samenwerking is de smeerolie van het succes. Daarom trekken we als Koninklijke Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) op met het NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) en de Vereniging SOD (kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement). Ook staan we open voor samenwerking met andere partijen. Zo gaan we weer in gesprek met de BMO (Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs). We willen tot één vereniging komen om de krachten te bundelen in het versnipperde landschap van de informatieprofessional.'  Die woorden sprak Michel Wesseling, voorzitter van de KNVI bij de opening van het jaarcongres 'Daar staat een informatieprofessional voor', dat op 18 november plaatsvond in Nieuwegein.

Kom 'kennis maken' (Making is Connecting)

11-11-2014 - Chris Bellekom

Wat kun je verwachten als Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, Restaurant Kruim en de stichting Drukkerswerkplaats met elkaar in één pand gaan samenwerken? Dat wisten ze eigenlijk zelf eerst ook nog niet. Toch begint het aardig vorm te krijgen. Op dit moment lijkt het een succesverhaal te zijn. Krap acht maanden na de opening ontving De Chocoladefabriek al haar 250.000ste bezoeker.

Congres Collectie in Context: glas halfvol?

17-10-2014 - Wendy de Graaff

Tegen het eind van de middag zette ik op Facebook ‘Collectie in Context, heel interessant, maar nu wel toe aan een borrel’, waarop een niet-bibliotheekvriendin reageerde met ‘Zijn er ook collecties zonder context?!’ Soms is er een buitenstaander nodig om je te laten relativeren, maar context en co-creatie waren de toverwoorden tijdens het door het SIOB georganiseerde congres op 8 oktober, waarmee de branche haar toekomst probeerde veilig te stellen.

De kracht van verhalen

8-10-2014 - Leo Willemse

Op 29 september organiseerden Marina Polderman en Hans van Duijnhoven van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) de studiedag De kracht van verhalen. Zelf kon ik me er nooit veel bij voorstellen wat je als bibliotheek met verhalen kunt. Gelukkig was dat nu net de insteek van deze studiedag. Polderman legde het glashelder uit: ‘In boeken staan verhalen en die moeten we verbinden met de mensen die de bibliotheek gebruiken. Ga dus in gesprek over de inhoud van de verhalen.’ De NOBB programmeert activiteiten die deze connectie maken, sluit aan bij verhalencommunities en richt leesclubs op, zoals De Lezers van Stavast.

    Resultaat 1 t/m 10 van 91     Volgende »

Peiling

Publiek geld is niet bedoeld voor lol en gezelligheid
Eens
Oneens
Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de publieke omroep zich moet beperken tot de kerntaken informatie, educatie en cultuur....
Lees meer en geef uw mening