HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

‘Van lèzen wo-j wies!’ Achterhoekse bibliotheken lezen voor op de Zwarte Cross

1-8-2015 - Eddy Kielema

De deelname van bibliotheken aan een groot muziek- en motorcrossfestival lijkt in eerste instantie vreemd. Toch staan de Achterhoekse Bibliotheken dit jaar al voor de vierde keer op de Zwarte Cross, het grote zomerspektakel dat elk jaar in de Gelderse Achterhoek wordt gehouden.

Zwemdiploma in een vloeibare tijd

25-6-2015 - Eimer Wieldraaijer

‘Te lang hebben we op de automatische piloot gezeten. Dat geldt voor alle branches en sectoren. Als een piramide waren we top-down georganiseerd, maar die piramide wordt nu steeds sneller en ingrijpender op z’n kop gezet. Alles verandert, alles wordt vloeibaar.’ Met die verbale wake-up-call opende Farid Tabarki op 20 juni het EIM Zomerevent 2015 in Scheveningen.

Conferentie Alle Utrechters (Digi)Taal?!

22-6-2015 - Femke van den Berg

In 2013 ging in Utrecht het project ‘Leven en Leren’ van start. Het was bedoeld om laaggeletterden, laagopgeleide migranten en ouderen te stimuleren bij het online verwerven en bijhouden van taalvaardigheden en digitale vaardigheden. Tijdens de eindconferentie Leven en Leren: alle Utrechters (digi)taal op 16 juni werd terug- en vooruitgeblikt. Wat is er bereikt? En hoe gaat het verder?

Vertrek directeur en voorzitter: wat voor vereniging willen VOB-leden?

19-6-2015 - Wim Keizer

Na geruchten over spanningen binnen de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en een automatische ziekmelding van Ap de Vries bij het sturen van mailtjes aan hem kwam op 18 juni bij de algemene ledenvergadering (ALV) in Amersfoort dan de ontknoping: De Vries is weg bij de VOB. Wie eind dit jaar ook weggaat, is voorzitter Kars Veling. Het bestuur liet de leden weten een nieuwe voorzitter te gaan werven met inschakeling van een extern wervingsbureau. Maar die melding was al gedaan voor het vertrek van De Vries, want in het vergaderstuk stond nog dat De Vries als adviseur betrokken is bij de werving, waarvoor de commissie bestaat uit de drie bestuursleden Gerry Poelert, Chris Wiersma en Jan Hoogenberg.

‘Koers bepalen’ kan ook nodig zijn aan gemeentelijke ‘inkooptafel’

1-6-2015 - Wim Keizer

Openbare bibliotheken die actief willen worden in ‘het sociale domein’ zoals dat bij gemeenten na de drie grote decentralisaties is ontstaan, of die daar door hun gemeente zelf bij worden ingedeeld, lopen kans te worden uitgenodigd aan een ‘inkooptafel’. De subsidierelatie wordt beëindigd en de bibliotheek moet samen met andere partijen meedingen naar opdrachten in het sociale domein, waar een van tevoren vastgesteld bedrag voor is uitgetrokken. Dit kan concurrentie met die andere partijen betekenen, maar beter is het samen te werken en gezamenlijk op te trekken.

De bibliobus in Europees perspectief: veelzijdig en vitaal, maar ook grote verschillen

7-5-2015 - Antoinette van Zanten

Een bibliobusconferentie in het oostelijke deel van Europa. Wat kan dat ons, Nederlanders in het rijke Westen, leren en wat kunnen Hongaarse, Kroatische en Bosnische collega’s van ons leren? Op uitnodiging van de gloednieuwe, gecombineerde openbare en universiteitsbibliotheek, de Csorba Gyὄzὄ Library, South Transdanubian Regional Library and Knowledge Centre, mocht ik met twee collega’s drie dagen een uiterst vol programma meemaken over de bijdrage van mobiel bibliotheekwerk aan de ontwikkeling van cultuur en educatie.

VNG-middag: spanning tussen bezuinigingen en wetsartikelen; Digitale bibliotheek met DigiD

17-4-2015 - Wim Keizer

Wat krijg je als je in een tijd van flinke gemeentelijke bezuinigingen een wet vol goede bedoelingen maakt die duidelijk een politiek compromis is tussen enkele Nederlandse uitersten als SP en VVD en die voor meerdere interpretaties vatbaar is? Het antwoord is: spanningen

‘Ik wens u veel gebrek aan angst toe’

15-4-2015 - Eimer Wieldraaijer

De setting was een andere (het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht) dan vorige keren (de Meervaart in Amsterdam), maar het programma bleek even boeiend als voorheen. Ook Bibliotheekplaza 2015 bood weer een interessante kaleidoscoop van visies op de functie en toekomst van de openbare bibliotheek door de ogen van buitenstaanders.

Aftredend kinderboekenambassadeur Jacques Vriens: 'Het gaat goed met het lezen'

26-3-2015 - Maarten Dessing

Waarom lezen bevorderen? Hoewel de aanwezigen op het jaarcongres van Stichting Lezen het belang van lezen al lang onderschrijven, stond die vraag centraal. Volgens scheidend kinderboekenambassadeur Jacques Vriens gaat het langzaam beter met het lezen.

Maatschappelijke waarde: Dankzij bibliotheek loopt burger rechtop

23-3-2015 - Wim Keizer

Als laaggeletterde burgers door toedoen van de bibliotheek beter kunnen lezen en daardoor meer zelf durven te ondernemen, meer zelfvertrouwen krijgen en rechtop gaan lopen, is er dan sprake van ‘maatschappelijke waarde’ en een ‘social return on investment (SROI)’?

    Resultaat 1 t/m 10 van 101     Volgende »

Peiling

Een stand-alone bibliotheek is niet meer van deze tijd
Eens
Oneens
In Bibliotheekblad nr 6 2015 stelt Henriëtte de Kok, afscheidnemend directeur van Bibliotheek Midden-Brabant, dat een stand-alone...
Lees meer en geef uw mening