HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Veranderen met behoud van je kern

19-11-2014 - Eimer Wieldraaijer

'Samenwerking is de smeerolie van het succes. Daarom trekken we als Koninklijke Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) op met het NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) en de Vereniging SOD (kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement). Ook staan we open voor samenwerking met andere partijen. Zo gaan we weer in gesprek met de BMO (Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs). We willen tot één vereniging komen om de krachten te bundelen in het versnipperde landschap van de informatieprofessional.'  Die woorden sprak Michel Wesseling, voorzitter van de KNVI bij de opening van het jaarcongres 'Daar staat een informatieprofessional voor', dat op 18 november plaatsvond in Nieuwegein.

Kom 'kennis maken' (Making is Connecting)

11-11-2014 - Chris Bellekom

Wat kun je verwachten als Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, Restaurant Kruim en de stichting Drukkerswerkplaats met elkaar in één pand gaan samenwerken? Dat wisten ze eigenlijk zelf eerst ook nog niet. Toch begint het aardig vorm te krijgen. Op dit moment lijkt het een succesverhaal te zijn. Krap acht maanden na de opening ontving De Chocoladefabriek al haar 250.000ste bezoeker.

Congres Collectie in Context: glas halfvol?

17-10-2014 - Wendy de Graaff

Tegen het eind van de middag zette ik op Facebook ‘Collectie in Context, heel interessant, maar nu wel toe aan een borrel’, waarop een niet-bibliotheekvriendin reageerde met ‘Zijn er ook collecties zonder context?!’ Soms is er een buitenstaander nodig om je te laten relativeren, maar context en co-creatie waren de toverwoorden tijdens het door het SIOB georganiseerde congres op 8 oktober, waarmee de branche haar toekomst probeerde veilig te stellen.

De kracht van verhalen

8-10-2014 - Leo Willemse

Op 29 september organiseerden Marina Polderman en Hans van Duijnhoven van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) de studiedag De kracht van verhalen. Zelf kon ik me er nooit veel bij voorstellen wat je als bibliotheek met verhalen kunt. Gelukkig was dat nu net de insteek van deze studiedag. Polderman legde het glashelder uit: ‘In boeken staan verhalen en die moeten we verbinden met de mensen die de bibliotheek gebruiken. Ga dus in gesprek over de inhoud van de verhalen.’ De NOBB programmeert activiteiten die deze connectie maken, sluit aan bij verhalencommunities en richt leesclubs op, zoals De Lezers van Stavast.

IFLA-congres 2014 stelt Verklaring van Lyon op

2-10-2014 - Ingrid Bon, Koen Krikhaar, Mireille Kok en Marian Koren

Van 16 tot 22 augustus vond in Lyon het tachtigste IFLA-congres plaats, met als thema: Libraries, Citizens, Societies: Confluence for Knowledge. Op het congres werd onder andere de Lyon Declaration gepresenteerd, via welke de congresdeelnemers zich richten tot de Verenigde Naties om in hun nieuwe ontwikkelingsagenda een betere toegang tot informatie en kennis voor alle geledingen van de samenleving op te nemen en waarin alle VN-lidstaten worden opgeroepen actief de toegang tot informatie te bevorderen.

Francine Houben 'Een bibliotheek moet passen in het ritme van de stad'

29-9-2014 - Eimer Wieldraaijer

'Bij het ontwerpen van een bibliotheek heb ik in eerste instantie een kind van vijf jaar voor ogen,' zegt starchitect Francine Houben tijdens het bibliotheekcollege 'De bibliotheek van de toekomst' in de centrale vestiging van Bibliotheek Rotterdam. De 59-jarige architect-directeur en een van de oprichters van Mecanoo Architecten in Delft voegt er ter verduidelijking aan toe: 'Ik vind de zintuiglijke ervaring van een gebouw heel belangrijk en op die jonge leeftijd gebruik je je zintuigen zeer intens.'

Laveren tussen de tectonische platen

16-9-2014 - Eimer Wieldraaijer

Twee dagen voor de start van de landelijke e-bookcampagne op zaterdag 13 september, waarin de bibliotheken meer dan duizend nieuwe e-books aan het publiek zouden presenteren, was een goed gevuld Groninger Infoversum het toneel van het BNL-seminar met als insteek het veranderende medialandschap en de kansen die dit biedt voor bibliotheken.

LOCUStoer 2014: Vlaamse cultuursector legt de kaarten op tafel

4-7-2014 - Elselien Dijkstra

Verandering ...TROEF!... was het thema van de LOCUStoer 2014, het netwerkmoment voor lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen. In de Warande, Turnhout, speelden meer dan driehonderd deelnemers hun lokale troeven uit tijdens een inspirerende dag. Wat zijn die troeven zoal? Welke kaarten kunnen bibliotheken en cultuurcentra inzetten om hun organisaties te vernieuwen en een breder publiek te bereiken?

Boodschap aan bibliotheken bij decentralisaties: niet afwachten, maar laten zien wat je al doet

23-6-2014 - Wim Keizer

‘Wacht niet af, maar stap op de wethouders af en ga het gesprek aan. Denk daarbij vanuit maatschappelijke vraagstukken: wat kun je bijdragen aan de oplossing? Kom met ideeën en samenwerkingsprojecten. Maar blijf wel bij je kernfuncties leren, lezen en informeren. Doe waar je goed in bent. Probeer geen activiteiten van anderen over te nemen, maar zoek samenwerkingsverbanden met andere professionals, ieder vanuit zijn eigen expertise.’ Oproep van Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Verleiden, verbazen, verrassen en verwonderen

19-6-2014 - Eimer Wieldraaijer

Onwillekeurig dwalen de gedachten op woensdag 18 juni in de bibliotheek van Amsterdam af naar de jaren vóór 2008, toen economen van alles op de consument zagen afkomen, behalve de economische crisis. Ook de marketeers die een peptalk houden tijdens De Essentie van Retail, part II, kennen zo te horen geen twijfel als het gaat om het voorspellen van de toekomst. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 85     Volgende »

Peiling

Publiek geld is niet bedoeld voor lol en gezelligheid
Eens
Oneens
Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de publieke omroep zich moet beperken tot de kerntaken informatie, educatie en cultuur....
Lees meer en geef uw mening