HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Boenwas en witte beren

15-4-2016 - Eimer Wieldraaijer

Met vierhonderd deelnemers (honderd meer dan de vorige keer) was de tiende editie van het door ProBiblio in het Utrechtse TivoliVredenburg georganiseerde Bibliotheekplaza niet alleen qua bezoekersaantal een geslaagd evenement te noemen, ook het programma stak als vanouds aantrekkelijk in elkaar: gevarieerd, prikkelend én met de blik naar buiten gericht. 

Boekenbal voor lezers met bier en Bratwurst

20-3-2016 - Eimer Wieldraaijer

Het begint inmiddels een heuse traditie te worden, het Nijmeegs Boekenfeest. De tiende editie, op zaterdagavond 19 maart in Concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein, kende zelfs een extra bijzonder tintje, want onder de noemer Boekenbal voor Lezers werd de jaarlijkse Boekenweek door maar liefst 1500 deelnemers daverend uitgeluid. 

Vijftien jaar Jeugdbieb.nl gevierd met informatiemiddag 'Hebben slakken een deurbel?'

23-2-2016 - Wendy de Graaff

Ter gelegenheid van 15 jaar Jeugdbieb.nl vierde OCLC, de huidige eigenaar, met alle betrokkenen, inclusief jeugdbibliotheken, op 15 februari een feestje in de vorm van een symposium in Theater De Lievekamp in Oss.

Innovatieagenda: veel ambities, maar ‘executiekracht’ zorgpunt

19-2-2016 - Wim Keizer

Heeft de openbare bibliotheek voldoende ‘executiekracht’ om alle ambities op maatschappelijk gebied te kunnen waarmaken? En zo niet, kan zij deze dan samen met andere organisaties mobiliseren? Eén van de vragen die 17 februari in Utrecht naar boven kwamen, tijdens de vierde, laatste en tevens drukst bezochte bijeenkomst waar de Kwink-groep in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek (KB) de aanwezigen om input vroeg voor een te maken strategische (innovatie)agenda voor het stelsel van openbare bibliotheken. Gespreksleider Bill van Mil, partner en consultant van Kwink (zie foto), legde uit dat het eerst gaat om het ‘wat’ en later het ‘hoe’, waarbij dan rollen, verantwoordelijkheden en financiën aan de orde komen.

Annechien Steenhuizen: ‘Voorlezen is zó belangrijk’

27-1-2016 - Eimer Wieldraaijer

Van 27 januari tot en met 6 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Traditiegetrouw zorgen bekende Nederlanders voor de aftrap. In de Bibliotheek Utrecht viel die eer te beurt aan Annechien Steenhuizen, anchor van het 8 uur Journaal op Nederland 1.

'Het boek heeft het verleden en de toekomst'

5-1-2016 - Eimer Wieldraaijer

Het nog prille jaar 2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Een feestelijk evenement waarmee het boek in al zijn verschijningsvormen wordt gevierd en dat op maandag 4 januari met knallende kurken van start ging in Bibliotheek Amstelland / Boekhandel Venstra te Amstelveen

‘Een mooi initiatief, zo’n jaarlijks feestje’

16-12-2015 - Eimer Wieldraaijer

Ruim 900 deelnemers, 50 (deel)sessies en studiogesprekken, een levendig inspiratieplein en een sfeervolle ‘afterparty’: het Nationaal Bibliotheekcongres op 9 december in Klokgebouw Strijp-S te Eindhoven, dat in het teken stond van het thema ‘Licht’, was een bezoek ook dit jaar weer meer dan waard.

'Laten we niet wéér in discussie gaan over de structuur'

11-12-2015 - Eimer Wieldraaijer

De algemene ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 10 december in De Witte Dame te Eindhoven draaide in hoofdlijnen om deze agendapunten: het aftreden van de huidige en de benoeming van de nieuwe voorzitter en de herpositionering van de VOB.

Alles verandert, behalve de keynote

13-11-2015 - Eimer Wieldraaijer

In 1999 woonde ik namens Bibliotheekblad voor de eerste keer een bibliotheekcongres bij. De keynote-spreker betoogde vol vuur dat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en dat de bibliotheek nu eindelijk écht moet veranderen, wil zij er over vijftien jaar nog zijn.

Winter in bibliotheekinnovatie. Vraag is: komt er nieuwe lente?

20-10-2015 - Wim Keizer

Hebben openbare bibliotheken met de bibliotheekinnovatie van de laatste vijftien jaar een slag gewonnen, maar de oorlog verloren? Wie maandag 19 oktober tijdens de eerste dag van de door de Koninklijke Bibliotheek (KB) georganiseerde Innovatieweek luisterde naar de eerste spreker, Bert Mulder, lector Informatie, Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool en directeur van het eSociety Instituut, zou dat zo maar kunnen denken. Mulder hield de aanwezigen een beeld voor waarin bibliotheken veel mensen kwijt zijn. Reden: burgers vragen tegenwoordig iets anders dan bibliotheken bieden.

    Resultaat 1 t/m 10 van 116     Volgende »

Peiling

De bibliotheek moet minder ‘boekig’ worden
Eens
Oneens
In het eind vorig jaar verschenen advies VOB 3.0 (pdf) luidt een van de aanbevelingen dat de Vereniging van Openbare Bibliotheken zich...
Lees meer en geef uw mening