HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

De bibliobus in Europees perspectief: veelzijdig en vitaal, maar ook grote verschillen

7-5-2015 - Antoinette van Zanten

Een bibliobusconferentie in het oostelijke deel van Europa. Wat kan dat ons, Nederlanders in het rijke Westen, leren en wat kunnen Hongaarse, Kroatische en Bosnische collega’s van ons leren? Op uitnodiging van de gloednieuwe, gecombineerde openbare en universiteitsbibliotheek, de Csorba Gyὄzὄ Library, South Transdanubian Regional Library and Knowledge Centre, mocht ik met twee collega’s drie dagen een uiterst vol programma meemaken over de bijdrage van mobiel bibliotheekwerk aan de ontwikkeling van cultuur en educatie.

VNG-middag: spanning tussen bezuinigingen en wetsartikelen; Digitale bibliotheek met DigiD

17-4-2015 - Wim Keizer

Wat krijg je als je in een tijd van flinke gemeentelijke bezuinigingen een wet vol goede bedoelingen maakt die duidelijk een politiek compromis is tussen enkele Nederlandse uitersten als SP en VVD en die voor meerdere interpretaties vatbaar is? Het antwoord is: spanningen

‘Ik wens u veel gebrek aan angst toe’

15-4-2015 - Eimer Wieldraaijer

De setting was een andere (het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht) dan vorige keren (de Meervaart in Amsterdam), maar het programma bleek even boeiend als voorheen. Ook Bibliotheekplaza 2015 bood weer een interessante kaleidoscoop van visies op de functie en toekomst van de openbare bibliotheek door de ogen van buitenstaanders.

Aftredend kinderboekenambassadeur Jacques Vriens: 'Het gaat goed met het lezen'

26-3-2015 - Maarten Dessing

Waarom lezen bevorderen? Hoewel de aanwezigen op het jaarcongres van Stichting Lezen het belang van lezen al lang onderschrijven, stond die vraag centraal. Volgens scheidend kinderboekenambassadeur Jacques Vriens gaat het langzaam beter met het lezen.

Maatschappelijke waarde: Dankzij bibliotheek loopt burger rechtop

23-3-2015 - Wim Keizer

Als laaggeletterde burgers door toedoen van de bibliotheek beter kunnen lezen en daardoor meer zelf durven te ondernemen, meer zelfvertrouwen krijgen en rechtop gaan lopen, is er dan sprake van ‘maatschappelijke waarde’ en een ‘social return on investment (SROI)’?

Bibliotheken moeten eropuit en kijken waar hulp nodig is

28-1-2015 - Maarten Dessing

De plek centraal zetten en verbindingen leggen – tussen collectie, mensen, instellingen en elkaar. Dat zien bibliotheken, ongeacht hun doelgroep, als belangrijkste taak in de toekomst, zo bleek gisteren tijdens een discussiebijeenkomst in Amsterdam. 

De Bibliotheek: overal, behalve op de markt?

19-12-2014 - Leo Willemse

Inderdaad: het Nationale Bibliotheekcongres kende een inspirerende opening met Prinses Laurentien, minister Bussemaker, BNR-presentatrice Marijke Roskam en voorlezer Ruben Nicolai. Hoe zouden de deelsessies verlopen? Ieder hoekje en gaatje van de in 1903 immens geachte Beurs van Berlage kende wel een discussie, workshop, talk, dialoog of gesprek. Met een beetje pech hadden deelnemers exact 15 minuten de gelegenheid om te lunchen, tussen 13.15-13.30. De laatste bijeenkomsten sloten af om 17.15: ‘De meerwaarde van Wikipedia voor erfgoedinstellingen’, ‘Van collectie naar collectie’ en ‘De “superbibliothecaris” breekt door!’  

Puzzelen op de InnovatieDoeDag

17-12-2014 - Deborah van der Vliet

Op 9 december vond in de nieuwe Amsterdamse bibliotheek De Hallen de derde InnovatieDoeDag plaats. De bibliotheek bevindt zich in een oude Amsterdamse tramremise die is omgebouwd om het sociale, culturele en werkende centrum van de wijk te worden. Een uitstekende plek voor een InnovatieDoeDag.

Vlaamse bibliotheken willen meer doelgroepen bereiken

15-12-2014 - Elselien Dijkstra

Vlaamse bibliotheken bereiken niet alle lagen van de bevolking. Dat bleek afgelopen juni uit een onderzoeksrapport van de Universiteit van Antwerpen. Op 2 december organiseerde de universiteit voor Vlaamse bibliotheken en cultuurcentra de studiedag Aan de slag met cijfers om de resultaten van het onderzoek verder te duiden.

De nieuwe relevantie van bibliotheken

11-12-2014 - Eimer Wieldraaijer

Meer dan 700 deelnemers, hoopgevende nieuwsfeiten, ambitieuze plannen, gerenommeerde sprekers en een even divers als interessant programma: editie 2014, op 10 december in de Amsterdamse Beurs van Berlage, was wellicht de meest geslaagde tot nu toe van alle nationale bibliotheekcongressen. Motto dit keer: De bibliotheek: altijd, overal, voor iedereen. Ondertitel: samen slagvaardig door.

    Resultaat 1 t/m 10 van 96     Volgende »

Peiling

Bibliotheken laten kansen liggen op het gebied van informeel leren
Eens
Oneens
In zijn gastblog op deze website betoogt Maarten Crump dat er voor bibliotheken op het gebied van informeel leren kansen liggen die ze...
Lees meer en geef uw mening