HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Leden geven VOB huiswerk

13-12-2016 - Eimer Wieldraaijer

Het belangwekkendste onderdeel van de algemene ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 8 december in Utrecht, was de presentatie van het VOB-ledentevredenheidsonderzoek door het bureau Newcom Research & Consultancy. Conclusie: vergeleken met de vorige ledenraadpleging van vier jaar geleden is het rapportcijfer gestegen van 6,1 naar 6,5, maar er blijft voor de VOB nog voldoende werk aan de winkel. 

Vegetariërs naar de slagerij lokken

4-11-2016 - Eimer Wieldraaijer

Of het nou kwam door de actualiteitswaarde van het onderwerp of door de gedegen programma-samenstelling, feit is dat de Landelijke dag Basisvaardigheden op 3 november in Zwolle met ruim 250 deelnemers binnen de kortste keren ‘uitverkocht’ was en zelfs een wachtlijst kende. 

Erasmus Experience: grootste geheim van Rotterdam nu publieker dan ooit

29-9-2016 - Wim Keizer

‘Onze Erasmus-collectie werd het grootste geheim van Rotterdam genoemd, maar is nu publieker dan ooit.’ Dat zei Theo Kemperman, directeur Bibliotheek Rotterdam, 28 september bij de officiële opening van de ‘Erasmus Experience’ door koning Willem-Alexander. 

Cultuurconnect van start met zestien nieuwe projecten

16-9-2016 - Elselien Dijkstra

Op vrijdag 9 september presenteerde het Vlaamse Cultuurconnect zichzelf tijdens een feestelijke en drukbezochte ‘babyborrel’. Tegelijk met de start van deze nieuwe organisatie krijgen zestien Vlaamse cultuurorganisaties ondersteuning van Cultuurconnect om hun lokale projecten voor digitale vernieuwing te realiseren.  

Gebruikersdag Verhaal Lokaal

22-6-2016 - David Janssen

Op 25 mei jl. werd bij DOK Delft door DOKLAB de tweede gebruikersdag voor Verhaal Lokaal georganiseerd. Bijna alle organisaties die met deze tool werken waren vertegenwoordigd om bijgepraat te worden over de stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen.  

Minister Plasterk (BZK): ‘De bibliotheek is de stille kracht van de samenleving’

22-6-2016 - Eimer Wieldraaijer

‘Het mes snijdt aan twee kanten bij dit initiatief, omdat zowel de overheid als de bibliotheek er baat bij heeft. De overheid wil de interactie met de burgers digitaal maken, heeft zelfs als ambitieuze doelstelling geformuleerd dat eind 2017 alles digitaal geregeld moet kunnen worden, variërend van belastingen en uitkeringen tot parkeervergunningen en toeslagen, en om de niet-digivaardige burger daarmee vertrouwd te maken, is de bibliotheek de ideale partner.’ 

VOB kiest 'katholieke' koers

17-6-2016 - Eimer Wieldraaijer

Wat op termijn wel eens de verstrekkendste uitspraak tijdens de laatste algemene ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) zou kunnen blijken, was een mededeling over de voortgang van de inkoopcommissie. Diezelfde dag, 16 juni 2016, werd immers bekend dat de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie adviseert dat de uitleen van e-books door bibliotheken onder dezelfde regels dient te vallen als de uitleen van papieren boeken. 'Een mooie doorbraak', volgens Hans van Velzen, voorzitter van de inkoopcommissie, al voegde hij er direct de voorspelling aan toe dat het getouwtrek over de vraag wat een 'billijke vergoeding' is nu wel een aanvang zal nemen. 

‘Haal dat goud eruit!’

13-6-2016 - Bart Janssen

Dat Kader Abdolah Nederlands leerde aan de hand van Jip en Janneke zal zo langzamerhand genoegzaam bekend zijn – het verhaal heeft inmiddels een bijna apocriefe status gekregen – maar door de gedragen plechtstatigheid waarmee zijn dictie de toehoorder door zijn relaas voert, heeft het toch elke keer iets van een triomfantelijke onthulling. Abdolah kon natuurlijk eigenlijk niet ontbreken op de bijeenkomst over ‘bibliotheken en vluchtelingen’ die de VOB (in samenwerking met de VNG) op 27 mei georganiseerd had.

Boenwas en witte beren

15-4-2016 - Eimer Wieldraaijer

Met vierhonderd deelnemers (honderd meer dan de vorige keer) was de tiende editie van het door ProBiblio in het Utrechtse TivoliVredenburg georganiseerde Bibliotheekplaza niet alleen qua bezoekersaantal een geslaagd evenement te noemen, ook het programma stak als vanouds aantrekkelijk in elkaar: gevarieerd, prikkelend én met de blik naar buiten gericht. 

Boekenbal voor lezers met bier en Bratwurst

20-3-2016 - Eimer Wieldraaijer

Het begint inmiddels een heuse traditie te worden, het Nijmeegs Boekenfeest. De tiende editie, op zaterdagavond 19 maart in Concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein, kende zelfs een extra bijzonder tintje, want onder de noemer Boekenbal voor Lezers werd de jaarlijkse Boekenweek door maar liefst 1500 deelnemers daverend uitgeluid. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 124     Volgende »

Peiling

Bibliotheek moet met ‘belevenis’ en esthetische ervaring concurreren om interessant te blijven
Eens
Oneens
In Bibliotheekblad nummer 7, 2016 stelt architect Aat Vos dat aanbieders van een cultureel programma, zoals bibliotheken, moeten kunnen...
Lees meer en geef uw mening